Grad bez Wi-Fi i mobilnog signala privlači sve više novih stanovnika, no lokalci ih mrze

Grad bez Wi-Fi i mobilnog signala privlači sve više novih stanovnika, no lokalci ih mrze

Foto: Shutterstock

GRADIĆ Green Bank u Zapadnoj Virginiji u SAD-u, poznat po tome što su u njemu zakonski zabranjeni svi elektronski uređaji koji emitiraju bilo kakve signale, privlači sve više novih stanovnika. 
 
Gradić je smješten u Nacionalnoj zoni radijske tišine, a da bi radioteleskop koji je tu smješten mogao nesmetano raditi, u njegovoj blizini ne smije biti nikakvih radijskih signala koji mogu ometati njegov rad.
 
To znači stanovnici Green Banka, kojih je nešto manje od dvije stotine, nemaju TV, ne slušaju radio, ne koriste Wi-Fi niti mobitele. Radio signal može koristiti jedino hitna medicinska služba, a povezivanje na internet moguće je samo putem dial-up veze.
 
Međutim, suvremeni način života diktira drugačija pravila, a mnogima koji ih moraju slijediti je - puna kapa. Tako je sve više onih koji žele živjeti u gradiću Green Bank da bi pobjegli od prezasićenosti modernom tehnologijom.
 
Mnogi među njima, koji tvrde da boluju od "suvremene" bolesti - preosjetljivosti na elektromagnetske frekvencije - žele se doseliti u Green Bank. No, lokalni stanovnici nisu time oduševljeni.
 
Monique Grimes doselila se u Green Bank jer vjeruje da je uzrok njenog oboljenja upravo preosjetljivost na elektromagnetske valove. Grimes, naime, pati od stalne zvonjave u lijevom uhu, a liječnici, unatoč mnogobrojnim pregledima, nisu uspjeli ustanoviti uzrok. Tvrdi da je imala puno problema s lokalnim stanovnicima nakon što se doselila. 
 
"Naišli smo na nerazumijevanje i agresivnost"
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
"Lokalno stanovništvo često dolazi u sukob s doseljenicima", objašnjava šerif David Jonese, prenosi Washingtonian, te dodaje: "Novi stanovnici imaju prohtjeve, zahtijevaju od vlasnika restorana i trgovina da promjene rasvjetu ili pogase svjetla kada oni borave u tom prostoru, jer im to navodno smeta".
 
Jedna od doseljenica u Green Bank je i Diane Schou, koja se iz Iowe u ovaj gradić doselila sa suprugom. 
 
"Dolazak u Green Bank bio je kulturni šok. Ako ne možete živjeti bez Starbucksa i šoping centara, zaboravite. No, to nije jedini problem. Jednom sam zamolila da se iz crkve maknu fluorescentna svjetla, jer nama koji bolujemo od 'elektro-osjetljivosti' to smeta, no naišla sam na nerazumijevanje i agresivnost", kaže Schou.
 
No, jedan od "starosjedioca", Arnie Stewart, situaciji je pristupio drugačije. On je pozvao nove stanovnike, koji tvrde za boluju od "elektro-osjetljivosti", na sastanak s lokalcima. Htio se uvjeriti da je ono što tvrde istina pa je napravio mali test.
 
Tijekom sastanka jedan je muškarac imao sa sobom mobitel, no nitko to nije znao osim Arnieja. Uskoro mu je prišla Diane Schou i rekla da netko u prostoriji ima mobitel, da je uključen te da odašilja i prima signal.
 
Arnie je bio zatečen: "To je bio test, i ona ga je položila. Kad se to dogodilo, svi su zašutjeli, spremni da čuju njihove priče".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara