Guantanamo Bay: Zatvor za najopasnije kriminalce na svijetu

Guantanamo Bay:  Zatvor za najopasnije kriminalce na svijetu

Screenshot: Telegraph

AMERIČKA vojska dopustila je novinaru i fotografu da uđu u zatvor i zabilježe svakodnevni život zatvorenika među kojima se nalaze organizatori terorističkih akcija, odgovorni za bombaške napade te individualci kažnjeni za smrt američkih i britanskih vojnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Obama obećao je da će zatvoriti zloglasni zatvor, ali nakon što nije ispunio svoje obećanje, ustanova u kojoj trenutno živi 169 zatvorenika ostala je skrivena od javnosti nekoliko godina.

Obilazak zatvora trajao je četiri dana, novinari Sunday Telegrapha razgovarali su sa zaposlenicima i stražarima i saznali nekoliko zanimljivih podataka: zatvorenici su tijekom svih dnevnih aktivnosti lancima vezani za pod; stražari su stalno na oprezu od potencijalnog napada, dok zatvorenici imaju na raspolaganju razne tečajeve i pristup televiziji i teretani; Khalid Sheikh Mohammed navodno je organizirao napad 11. rujna, a nepoznata je njegova točna lokacija u kompleksu od gotovo 6500 kvadratnih metara.

Novinari su prije posjeta zatvoru mjesecima pregovarali s američkim vlastima, a snimljeni materijal vojska je morala odobriti prije emitiranja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara