HGU poručuje: Holivudski lobi očito je dovoljno jak da može utjecati na odluke hrvatske Vlade!

Foto: HGU

PRIČA između ministra financija Slavka Linića i Hrvatske glazbene unije očito nije ni blizu rješenja, a to pokazuje i novo priopćenje javnosti koju je predsjedništvo HGU-a poslalo medijima.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Ministar financija Slavko Linić javno se očitovao protiv izjednačavanja poreznih uvjeta za kino ulaznice i ulaznice za koncerte, te savjetovao glazbenike da su se trebali na vrijeme organizirati, kao što su to učinili filmaši, pa je WTO (World Trade Organization) uvjetovao pristup Hrvatske toj organizaciji povlaštenom stopom PDV-a za kino ulaznice. Hollywoodski lobi je očito dovoljno jak da može izravno utjecati na odluke hrvatske Vlade, za razliku od Ministarstva kulture RH, čiji je prijedlog da se uvede PDV od 5% na ulaznice za koncerte odbijen.

Napominjemo da vladama europskih zemalja nije trebao nikakav pritisak WTO da izjednači ulaznice za koncerte s kino ulaznicama, pa su te Vlade takvu odluku donijele samostalno, vodeći se isključivo zdravom logikom.

Također znamo da WTO nije uvjetovao Vladi RH da mora uvesti povlaštenu stopu PDV-a od 5% na novine i časopise, pa je ipak Vlada samoinicijativno i samostalno donijela takvu odluku.

S obzirom da je Ministar financija tu odluku podržao, bez da se pozivao na WTO, očito su mu novinski izdavači bitno važniji od glazbenika.

PREDSJEDNIŠTVO HRVATSKE GLAZBENE UNIJE

Husein Hasanefendić, Nikša Bratoš, Olja Dešić, Neven Frangeš i Bruno Krajcar"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara