Hakeri siju strah: "Napad na Sony izazvat će nove ucjene"

Screenshot: YouTube

ODLUKA kompanije Sony Pictures da otkaže premijeru filma "Intervju" zbog hakerskih napada opasan je presedan koji od tvrtki traži dodatnu zaštitu osjetljivih podataka, upozorili su danas kompjutorski stručnjaci.

Kapitulacija Sonya mogla bi dovesti do ucjena hakerskih napada na još više tvrtki, kažu oni.

"Očekujem još takvih akcija protiv filmskih studija i drugih ciljeva, jer predugo nije obraćana pozornost na cyber zaštitu", rekao je Jeffrey Carr, izvršni direktor globalne tvrtke za internetsku sigurnost Taia Global.

"Ovo je prvi put da je ucjena tako velikih razmjera uspjela", dodao je.

Njujorška premijera "Intervjua", komedije Sony Picturesa o ubojstvu sjevernokorejskog predsjednika Kim Jong-una, otkazana je nakon prijetnji hakerske skupine Guardians Of Peace.

Zbog prijetnji hakera kojima navodno upravlja Pyongyang, Sony je odustao od prikazivanja tog filma koji parodira plan ubojstva sjevernokorejskog čelnika.

Hakeri su upozorili ljude da se drže dalje od kinematografa koji su trebali prikazivati film u kojemu glume James Franco i Seth Rogen.

Hakiranje Sony Picturesa krajem studenoga je "teška afera nacionalne sigurnosti" za Sjedinjene Države, ocijenio je glasnogovornik Bijele kuće naglasivši da ga je izveo sofisticirani napadač.

Na pitanje o mogućoj upletenosti Sjeverne Koreje, Josh Earnest je rekao da se ne može o tome izjasniti.

Glasnogovornik američke vlade je inzistirao na potrebi "proporcionalnog" odgovora i naglasio da je cilj onih koji vode takva hakiranja da izazovu odgovor Sjedinjenih Država".

Film, parodija o fiktivnoj uroti CIA-e da ubije Kim Jong-una, trebao se početi prikazivati na Božić u Sjedinjenim Državama i 11. veljače u Francuskoj.

Odluka Sonyja uslijedila je nakon što su ranije najveći američki lanci kinematografa, poput Regala, AMC-a i Carmikea objavili da neće prikazivati spornu komediju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara