Heavy metal se sluša u bogatim, naprednim i tolerantnim zemljama

Grafika: QZ.com

POPULARNI glazbeni pravci često su povezani s društvenom situacijom zemlje iz koje su potekli.

Rock je izrastao iz svojeglave kulture američkih gradova nakon velike migracije i 2. svjetskog rata, kad su lokalni crnci tamo donijeli jazz i blues. Desetljećima kasnije, gradovi iz unutrašnjosti SAD-a stvorili su rap i hip hop.

Heavy metal je čudan slučaj, piše QZ. Taj glazba potekla je od djece iz radničkih obitelji u ekonomski opustošenim i deindustrijaliziranim gradovima poput Birminghama. Heavy metal je i danas jedna od najpopularnijih vrsti glazbe među djecom radnika, među otuđenima i onima u nepovoljnijem položaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, iznimno je popularna i u skandinavskim zemljama koje su poznate po svom bogatstvu, dobrim društvenim uvjetima i iznimno visokoj kvaliteti života. Mnogi su za to imali raznolika objašnjenja. Za neke je emotivna tama heavy metala reflektirala duge hladne zimske noći u tom podneblju, a bijes te glazbe i nasilje u nekim stihovima rezoniraju s poganskom prošlosti Skandinavije.

Prema jednom istraživanju, popularnost heavy metala povezana je s ekonomskim i društvenim faktorima. Broj heavy metal bendova u zemlji ovisi o njezinom bogatstvu i obilju. Najveću popularnost ima u najnaprednijim i najtolerantnijim mjestima na svijetu. Iako nove glazbene forme mogu nastati u marginaliziranim društvenim grupama, samo napredna i bogata društva imaju medije i tvrtke koji propagiraju nove žanrove, i obilje mladih konzumenata koji imaju dovoljno vremena i sredstava da kupuju takva glazbena izdanja.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara