Hello Kitty nije mačka, svijet je u šoku

Foto: Press

NJEZINO bezizražajno lice jedno je od najpopularnijih i najprepoznatljivijih u svijetu, a vidjeli ste ga na apsolutno svemu što možete zamisliti, od šalica i ručnika, do Fendera i Kalašnjikova.

Ipak, jednu stvar niste znali, a čini se da je taj mali i zanemareni podatak na koji nitko nije obraćao pažnju, upravo šokirao svijet. Naime, Hello Kitty nije mačka.

Christine R. Yano, antropologinja koja se već godinama bavi proučavanjem fenomena ovog slavnog lika i autorica je knjige "Pink Globalization: Hello Kitty's Trek Across the Pacific", za LA Times otkrila je nekoliko detalja koje možda niste znali.

Kada je Yano pripremala tekst za jednu izložbu, opisala je Hello Kitty kao mačku, ali iz tvrtke Sanrio su je istog trena ispravili.

"Bila je to jedina ispravka u mom tekstu. Hello Kitty nije mačka. Ona je lik iz crtića. Ona je djevojčica. Ona je prijatelj. Ali ona nije mačka. Nikada je niste vidjeli na sve četiri. Ima čak i ljubimicu mačku koja se zove Charmmy Kitty", rekla je Yano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hello Kitty je Britanka i njezino je pravo ime Kitty White i iz njezine biografije možete doznati da je Škorpion u horoskopu, da voli pitu od jabuka, da je kći Georgea i Mary White, da je živi izvan Londona i neprestano je u trećem razredu i da ima sestru blizanku.

Ova je načelno trivijalna, ali simpatična vijest odjeknula na društvenim mrežama i "šokirala" mnoge jer Kitty je na tržištu od sedamdesetih godina prošlog stoljeća i nikom nije ni palo na pamet da je doživljava kao bilo što drugo osim mačke.

Pjevač Josh Groban na svom je Twitteru napisao: "Hello Kitty je mačka. Ima brkove i mačji nos. Djevojčice tako ne izgledaju. Prestanite s ovim glupostima", a popularni Peanutsi na svojoj su se stranici našalili i potvrdili da je Snoopy pas.

Cijelu priču pokrenuo je članak iz LA Timesa, ali mnogi će se složiti kako je riječ o pretjerivanju koje je rezultat nespretnog prijevoda.

Naime, stranica Kotaku kontaktirala je sjedište tvrtke Sanrio u Tokiju te su od njih dobili daleko jasniji odgovor.

"Hello Kitty nacrtana je kao mačka. Pretjerano je reći da to nije jer Hello Kitty je personifikacija mačke", rekao je glasnogovornik koristeći izraz "gijinka" koji bi se najbolje mogao prevesti kao "antropomorfizacija" ili personifikacija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara