Hotel s 10.000 soba koji nikad nije imao niti jednog gosta

Foto: Olga Schlyter, Thomas Kohler, Jim Hart

UZ DUGU pješčanu plažu na njemačkom otoku Rügenu u Baltičkom moru stoji najveći hotel na svijetu, piše Viral Nova.

Proteže se na nevjerojatnih pet kilometara i ima ukupno 10.000 soba koje gledaju na more, ali, iako je izgrađen prije 70 godina, u njemu nikad nije odsjeo niti jedan gost.

Razlog tomu jest što su ovaj kompleks, nazvan Prora, izgradili nacisti između 1936. i 1939. godine prema Hitlerovim naredbama. U istom je periodu Hitler vršio i pripreme za rat, koji mu je naposljetku postao prioritet, a ovaj golemi projekt nikad nije završen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vrijeme izgradnje na Prori su radile sve veće građevinske tvrtke Reicha i gotovo 9000 radnika, a nakon 1939. radovi su jednostavno stali budući da su radnici prebačeni u tvornice oružja. Među nedovršenim planovima našli su se tako kino, bazeni i festivalska dvorana, a kompleks je trebao poslužiti za provođenje nacističkog programa "Snaga kroz veselje", još jedan od načina na koje bi se širila njemačka propaganda. Nakon rata prostorije su poslužile kao utočište za istočnonjemačku vojsku. Od ujedinjenja 1990. čitav je kompleks prazan, osim malenog dijela koji služi kao muzej.

Nakon godina pregovora, trenutni je plan pretvoriti Proru u moderno odmaralište, pri čemu bi četiri od pet blokova bilo prodano privatnim investitorima.

Više fotografija potražite ovdje.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara