Hrvat koji je otkrio greške kod Googlea i Facebooka: Posao ću tražiti u inozemstvu

Hrvat koji je otkrio greške kod Googlea i Facebooka: Posao ću tražiti u inozemstvu

Foto: Press

JOŠ JEDAN mladi Hrvat proteklih je dana dobio pažnju informatičkog svijeta. Znanje i trud studenta informacijskih tehnologija Josipa Franjkovića prepoznali su i nagradili jedni od najpoznatijih internetskih brendova, Google i Facebook.

18-godišnji student prve godine Američke visoke škole za menadžment i tehnologiju na smjeru Informacijske tehnologije Josip Franjković tri je godine radio na utvrđivanju pogrešaka u sigurnosnim sustavima najpoznatije svjetske tražilice Google i društvene mreže Facebook.

Pronašao sedam grešaka na Googleu i jednu na Facebooku

"U Googleu sam pronašao sedam grešaka, od tih je šest bilo tipa 'Cross site Scripting'. Pomoću 'Cross site Scriptinga' mogu što god i korisnik može - slati e-mailove, 'postati' i tako dalje", otkriva Franjković. To nije bila jedina pogreška koju je pronašao u Googleu.

"Google je radio ankete za velike tvrtke. Znači, velike tvrtke plate Googleu da napravi anketu i našao sam način da obrišem sve rezultate tih anketa i da zapravo potpuno uništim tu anketu", pojašnjava i dodaje da je otkrio i neke sigurnosne propuste na popularnoj društvenoj mreži Facebook.

"Na Facebooku sam našao jednu malu grešku koja se dogodi samo u posebnim okolnostima i onda bih mogao otkriti privatne podatke nekih ljudi", kaže student Josip koji je za svoj trud nagrađen novčano, s ukupno 4.274 američkih dolara.

Google Hall of Fame i Facebook White Hat

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, njegovo ime našlo se na popisu "Google Hall of Fame" i "Facebook White Hat". Google je svoj program s ciljem povećanja razine sigurnosti korisnika, njihove tajnosti i integriteta korisničkih podataka, pokrenuo u studenom 2010. godine. Facebook je program nagrađivanja unaprjeđenja sigurnosti pokrenuo sredinom 2011. godine, a funkcionira na istom principu kao i kod Googlea.

"Oni su javno objavili poziv da će dati novce onima koji nađu sigurnosne greške u njihovim sustavima. To sam vidio i time se bavim već negdje tri, tri i pol godine. Vidio sam da bih tu sigurno mogao zaraditi i da će mi, ako nađem nešto, dobro doći kao referenca za posao. I eto, našao sam", ponosan je Josip koji nam otkriva i kako je nakon objave ovog hvalevrijednog uspjeha dobio nekoliko očekivanih poslovnih ponuda.

Posao u inozemstvu

No, na tome kaže, neće stati. S kolegama s Američke visoke škole za menadžment i tehnologiju, pokrenuo je uslugu provjeravanja sigurnosnih pogrešaka na internetskim stranicama.

"Osobno sam dobio neke ponude od drugih hrvatskih tvrtki da dođem na razgovore. A dobili smo i nekoliko ponuda za različite usluge za dizajn i provjeru sigurnosti tuđih stranica. Tako da je za sada dobro krenulo", ističe Josip, koji će, ne skriva, ako dođe bolja ponuda, sa stečenim znanjem ipak u inozemstvo.

"Ako se u Hrvatskoj ništa ne promijeni u sljedećih nekoliko godina, vjerojatno ću posao potražiti u inozemstvu".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara