Hrvati ipak nisu toliko glupi

Foto: Jakub Marian

NEDAVNO objavljena karta prosječne inteligencije češkog matematičara i lingvista Jakuba Mariana izazvala je negativne reakcije u Hrvatskoj nakon što je ne istoj prikazano da Hrvati baš i ne spadaju među inteligentnije narode u Europi.

Naime, karta je pokazala da je prosječan IQ u Hrvatskoj 90, u Srbiji 91, a u Sloveniji 99.

Međutim, na blogu Jakuba Mariana nedavno je osvanula i nova karta na kojoj je prosječna inteligencija u Hrvatskoj - nepoznata.

"Na ovo mi je ukazao jedan od mojih čitatelja. Iako je Rindermann u slučaju Hrvatske koristio nedavno objavljene statističke podatke, spomenuti su podaci nekoliko desetljeća stari, a toga nisam bio svjestan prilikom stvaranja ove karte. Budući da nemam svježe podatke kao u slučaju ostalih zemalja, podatke o Hrvatskoj promijenio sam u 'nepoznato'", objašnjava Marian na svom blogu.

Preciznije, radi se o studiji Richarda Lynna i Tatua Vanhanena o povezanosti prosječnog kvocijenta inteligencije i BDP-a, objavljenoj prije desetak godina, a u kojoj su korištena istraživanja iz 1952.

Podsjetimo, karta je nastala prema statističkim podacima iz 2007. godine, objavljenima u radu "G faktor međunarodnih usporedbi kognitivnih sposobnosti" Heinera Rindermanna, koji je koristio podatke o testovima inteligencije u državama Europe.

"Kvaliteta edukacije uvelike utječe na rezultate testova inteligencije pa niži IQ ukazuje na manji pristup kvalitetnoj edukaciji, a ne na prirođenu inteligenciju. Također, uvjeti testiranja utječu na rezultate: bogatije zemlje češće će omogućiti bolje uvjete prilikom testiranja", piše Marian i dodaje: "U ovim je statistikama Kosovo dio Srbije i Krim dio Ukrajine. Nažalost, nije bilo podataka za Crnu Goru".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara