Hrvatski znanstvenici osvojili prestižnu Googleovu nagradu

Hrvatski znanstvenici osvojili prestižnu Googleovu nagradu

Screenshot: Google

EDUKACIJSKI projekt koji je nastao kao suradnja projekata Ljetne tvornice znanosti i Društva za edukaciju van okvira dobitnik je prestižne Googleove nagrade Google RISE.

U Hrvatskoj trenutačno funkcioniraju dvije ljetne škole koje motivirane učenike potiču na samostalno istraživanje u znanosti: radi se o "Ljetnoj školi znanosti" koje organizira Društvo za edukaciju van okvira i "Ljetna tvornica znanosti" koje zajednički organiziraju Mediteranski institut za istraživanje života (Split), Institut sinergije znanosti i društva (Čakovec) i Klub samoborskih studenata (Samobor). Budući da u zadnjih godinu dana intenzivno surađuju, odlučili su i formalno napraviti zajednički projekt koji bi proširio njihove trenutačne aktivnosti i prijaviti ga na Googleov RISE (Roots in Science) natječaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da su s učenicima uglavnom radili samo preko ljeta, kada se održavaju same radionice, poželjeli su pokrenuti tri edukacijska laboratorija u kojima bi kroz cijelu godinu mogli poticati istraživački rad učenika. Ti laboratoriji zamišljeni su kao prostor u kojem bi učenici i njihovi mentori mogli raditi na dugotrajnijim istraživanjima, te mjesta na kojima bi se mogli pripremati mentori za ljetne radionice. Budući da na postojećim aktivnostima sudjeluju mentori iz cijele Hrvatske ovo bi olakšalo njihovo napredovanje, te bi cijele godine mogli dolaziti u posjet kolegama u drugim gradovima.

Na natječaju je osvojeno 15.000 dolara, a planira se otvaranje laboratorija u Čakovcu, Splitu i Zagrebu. Dobiven iznos omogućit će nabavljanje osnovne opreme i troškove korištenja prostorija, putne troškove u dolasku mentora i učenika u druge gradove, te organizaciju zajedničkih obuka. Dosad se radilo s oko 200 djece godišnje i to kroz tjedan dana, tako da se odsad organizatori nadaju povećati broj sudionika i proširiti opseg aktivnosti u koje su uključeni učenici.

Google RISE natječaj je namijenjen projektima u kojima se djecu potiče na bavljenje STEM (science, technology, engineering and mathematics) aktivnostima. Specifičan je po tome što se na njega mogu prijaviti projekti koji se već izvode, ali na neki način žele proširiti svoje aktivnosti. Ove godine se na natječaj prijavilo preko 800 projekata iz cijelog svijeta, a sredstva je dobilo svega njih 30, tako da je konkurencija bila velika. Nagrade se dodjeljuju po geografskim područjima, tako da je ovo jedan od devet projekata koji će se financirati u Europi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara