Hrvatski znanstvenik na čelu kompanije koja najavljuje bežični prijenos struje

Foto: Guliver/Getty Images

ZA KOJU godinu više se nitko neće morati brinuti oko toga imamo li punjač za punjenje praznog mobitel jer će se oni moći puniti i bez žica, pišu mediji.

Bežična struja nije novi koncept, nju je javno demonstrirao još prije sto godina Nikola Tesla, ali je ostala izvan komercijalne uporabe. Sada bi se to trebalo promijeniti, najavljuju iz kompanije WiTricity.

Kompaniju je osnovao hrvatski znanstvenik i fizičar Marin Soljačić koji je u Zagrebu završio MIOC, a onda dobio stipendiju MIT-a.

"Izvršit ćemo prijenos struje bez kakve žice", kazala je Katie Hall iz WiTricityja, za CNN. "Uopće ne mogu zamisliti koliko će nam se životi tada promijeniti".

Tim profesora s MIT-a razvio je "rezonantni prijenos energije" gdje se prijenos ostvaruje uz pomoć predajne i prijemne zavojnice koje su rezonantne na istoj frekvenciji.

Skupina s MIT-a prva je uspjela tu tehniku demonstrirati 2007. što je dovelo do formiranja WiTricityja. Otad, kompanija je vodila nekoliko javnih demonstracija u kojima je koristila tehnologiju kako bi bežično napunila uređaje, primjerice mobilne telefone.

WiTricity i druge kompanije koje proizvode sličnu tehnologiju još uvijek pokušavaju naći učinkovit način za prijenos struje na većim razdaljinama. Bežični prijenos energije mogao bi vrlo brzo zamijeniti svijet kablova kada bi se problem prijenosa struje na većim distancama mogao lako premostiti. To ne samo da bi oslobodilo prostore mrskih kablova već bi i potencijalno moglo smanjiti onečišćenje.

I druge kompanije razvijaju bežični prijenos. Tako je Toyota u veljači najavila da je počela testirati bežičnu postaju za punjenje hibridnih automobila na kojoj bi se vozilo punilo na način da se zaustavi iznad punjača koji bi se nalazio na tlu.

"Djeca će nas pitati - 'zašto se to zove bežično'", kaže Hall. "Djeca koja će rasti za nekoliko godina nikada neće morati koristiti kablove za punjenje uređaja strujom."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara