I Variety nahvalio Matanićev "Zvizdan"

I Variety nahvalio Matanićev "Zvizdan"

Foto: Nediljko Matijaš/Motorsport.hr

PUBLIKA u Cannesu gromoglasnim je aplauzom nagradila Matanićev film "Zvizdan" koji je ove godine premijerno prikazan na ovom filmskom festivalu u službenom programu Un Certain Regard. A Matanić je za svoj uradak, inače prvi hrvatski film koji je ušao u službenu konkurenciju Festivala, dobio pohvale i od časopisa Variety.

U recenziji koja je objavljena jučer, nakon predstavljanja filma čija se priča vrti oko hrvatsko-srpskih odnosa nakon rata i tri ljubavne priče, stoji između ostaloga i to da je ovo "najjači Matanićev film dosad", a film je pohvale dobio i za "talentirane glumce" i "majstorsku režiju".

"Naravno, romantične priče u stilu Romea i Julije postojale su i prije Shakespearea; to je tema koju je, na tom emocionalnom nivou, teško uvjerljivo i originalno interpretirati. Matanić je, pak, u tome uspio, posebno što se prvog dijela tiče. Svoje je likove uspio učiniti raznolikima i specifičnima i time pridobiti pažnju gledatelja. Posebno se u filmu ističe vizualna prezentacija, zahvaljujući kadrovima koji donose idilične slike prirode, što ima posebnu simboliku", piše, između ostaloga, Variety.

"Zvizdan" se događa u tri različita desetljeća, u dva susjedna sela opterećena povijesnim naslijeđem, te prati tri ljubavne priče o zabranjenoj ljubavi. Glavne uloge igraju Tihana Lazović i Goran Marković, a uz njih u filmu glume i Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić i Ksenija Marinković. Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, skladatelji su Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz, a dizajner zvuka Julij Zornik. Producentica je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Petra Vidmar, Frenk Celarc, Nenad Dukić i Miroslav Mogorović.

Film je nastao u produkciji zagrebačke Kinorame, a koproducenti filma su slovenska filmska kuća Gustav film i SEE Film Pro iz Srbije. Razvoj projekta podržali su Hrvatski audiovizualni centar i program MEDIA, a proizvodnju Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski centar, Viba Film Ljubljana, Filmski centar Srbije i europski fond Eurimages.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara