I hrvatski studenti okušali se u osmišljavanju kuće budućnosti

I hrvatski studenti okušali se u osmišljavanju kuće budućnosti

Screenshot: Membrain.com.hr, Foto: Facebook

TALIJANSKI projekt "Rhome for Dencity" dobitnik je nagrade Grand prix Solar Decathlon 2014., međunarodnog sveučilišnog natjecanja za solarnu kuću budućnosti na kojem su među ekipama mladih arhitekata i inženjera iz cijelog svijeta prvi put sudjelovali i hrvatski studenti.

Nagrada je dobitnicima uručena u subotu navečer u perivoju dvorca Versailles gdje se održavalo natjecanje, objavili su u nedjelju organizatori.

Talijanska ekipa Team Rhome osvojila je nagradu Solar 2014 svojim projektom ekočetvrti koja se interpolira u urbano tkivo Rima uspješnim rješenjima za klimatske promjene, za zaštitu okoliša i uštede energije.

Drugu je nagradu dobila francuska ekipa Atlantic Challenge projektom obnove danas napuštenog industrijskog kompleksa iz 19. stoljeća u Nantesu na zapadu Francuske.

Projekt The Skin nizozemske ekipe Pret a Loger, koji osigurava "termički štit" kućicama od cigle koje imaju vrlo lošu termičku izolaciju, osvojila je treće mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bijenalno natjecanje Solar Decathlon (Sunčani desetoboj) potječe iz Sjedinjenih Država, a od 2010. održava se s obje strane Atlantika. Projekti natjecatelja vrednuju se po deset kriterija među kojima za arhitekturu, energetske performanse, komfor, inovaciju, održivost.

Svaka ekipa treba naći stambeno rješenje u kojoj će se energetske potrebe zadovoljavati iz obnovljivih izvora, prvenstveno energije Sunca i pritom poštivati specifičnosti svoje zemlje. Sudionici mogu biti sveučilišta i stručni studiji arhitektonskog, elektrotehničkog, strojarskog, građevinskog i drugih usmjerenja, koji svoje interese pronalaze u području energetske učinkovitosti i održive gradnje, piše na stranicama croenergo.eu.

Prvi put na natjecanju Solar Decathlon ove su godine sudjelovali studenti iz Hrvatske: tim UNIZG Sveučilišta u Zagrebu 10. prosinca 2012. kvalificirao se između 44 sveučilišta iz 26 zemalja svijeta u 27 timova koji su se predstavili u Parizu.Na hrvatskom projektu radio je više od 60 studenta uz pomoć 15 profesora mentora i uz potporu državnih institucija i domaćih tvrtki.

Studenti zagrebačkog sveučilišta osmislili su višestruko primjenjiv inovativni koncept samoodržive montažne kuće pod nazivom Membrain. Riječ je o konceptu prema kojem se sve servisne prostorije objekta smještaju u vanjsku ovojnicu kuće kako bi se središnji prostor učinio fleksibilnim i prilagodljivim kulturi stanovanja krajnjeg korisnika, objasnio je Nikola Vučemilo, voditelj tima za projektiranje.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara