Imate mobitel? Evo koja su vaša nova prava i što vam HT, Vip i Tele2 moraju dati

Imate mobitel? Evo koja su vaša nova prava i što vam HT, Vip i Tele2 moraju dati

Foto: Shutterstock

OD PETKA, 1. svibnja na snagu stupaju nova potrošačka prava u elektroničkim komunikacijama.

Kako navode iz HAKOM-a, najveće novosti za potrošače i korisnike elektroničkih komunikacijskih usluga su:

Operator mora besplatno otključati uređaj na zahtjev korisnika u bilo kojem trenutku ukoliko je korisnik ugovorio pretplatu. U slučaju unaprijed plaćene usluge, tzv. "pre-paid usluge", otključavanje se može zatražiti nakon godinu dana korištenja usluge uz predočenje računa za kupovinu uređaja. Rok za otključavanje je 15 dana.

Minimalno razdoblje unutar kojeg korisnik može koristiti sve ugovorene usluge nakon obnove računa bonom mora vrijediti najmanje tri mjeseca od nadoplate. Ograničenje se ne odnosi na trajanje pojedine tarife ili opcije i podrazumijeva da korisnik nakon nadoplate ima dovoljno novca na računu za pojedinu uslugu.

Operator mora omogućiti korištenje probnog razdoblja od pet dana u mrežama pokretnih komunikacija za javnu govornu uslugu (pozivi, SMS, MMS) i/ili pristup internetu, za vrijeme kojeg potrošač može ispitati udovoljava li usluga očekivanjima i odlučiti hoće li zadržati uslugu ili odustati od nje. Korisnik pri tome plaća samo stvarnu potrošnju bez naplate bilo kakvih penala zbog eventualnog odustajanja.

Izmjene pravila odnose se i na obvezu jasnoće uvjeta ugovora i cijene usluge, pa tako operatori od 1. svibnja na zahtjevu kojeg potpisuje korisnik moraju navesti osnovnu cijenu i sve naknade koje se podmiruju tijekom mjeseca, čime korisnik unaprijed može znati koliki mu je mjesečni fiksni trošak usluge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oba pravilnika sada jasnije propisuju i prava korisnika prilikom prelaska iz mreže jednog u mrežu nekog drugog operatora te naknade u slučaju kašnjenja prijenosa broja, neovisno radi li se o pokretnoj ili nepokretnoj mreži.

Operatori će poštivati odredbe

Operatori mobilne telefonije u Hrvatskoj, telekom tvrtke Hrvatski telekom (HT), Vipnet i Tele2 Hrvatska, upoznati su i poštivat će odredbe iz ta dva pravilnika te su i spremni za njihovo provođenje.

Iz HT-a su naglasili da će kao i dosad poštivati odluke nadležnog regulatora, dodajući da će valjanost postojećih bonova koja je trenutno manja od 90 dana uskladiti s novim pravilima, a kako je propisano i da su od 1. svibnja obvezni besplatno omogućiti korištenje uređaja u ostalim mrežama, na zahtjev korisnika će bez naknade u roku od 15 dana omogućiti i 'otključavanje'.

Ističu, pak, da neće biti promjena vezanih uz primjenu pravilnika kada su u pitanju plaćene opcije/tarife HT-a koje imaju određeno vrijeme valjanosti (primjerice jedan dan, sedam dana, 30 dana).

Iz Vipneta su povodom novih pravila samo kratko poručili da će zadana zakonska regulativa biti ispunjena s traženim datumom, kao i da nude mogućnost nadoplate bonovima prilagođene različitim potrebama korisnika koji mogu birati između različitih raspona cijena i trajanja bonova.

I Tele2 Hrvatska će, kako kažu, u svakom slučaju postupiti u skladu sa novim pravilima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara