Impresivne fotografije oslobođenja Zagreba: Pogledajte kako su Zagrepčani dočekali partizane

Impresivne fotografije oslobođenja Zagreba: Pogledajte kako su Zagrepčani dočekali partizane

Foto: www.znaci.net, Fototeka SABA HR, HPM/MRNH, Milan Pavić/Deseti Korpus

ZAGREB je jučer obilježio 70. obljetnicu oslobođenja od fašizma, a glavni je grad osvanuo oblijepljen plakatima koji građanima čestitaju 8. svibnja, te veličaju vrijednosti antifašizma, solidarnosti, internacionalizma, jednakosti i socijalizma.

Podsjetimo, prije točno 70 godina, Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije konačno je oslobodila okupirani, ali nikad pokoreni Zagreb.

Ulazak partizanki i partizana u grad nije označio samo krah fašističke ideologije i četverogodišnje nametnute strahovlade ustaškog režima, već je sa sobom donio i nagovještaj boljeg života, osnovu za izgradnju solidarnijeg, egalitarnijeg i pravednijeg društvenog uređenja.

Tijekom četiri ratne godine Zagreb je bio središtem upravnog aparata Nezavisne države Hrvatske, a njemačke okupacijske vlasti imale su u njemu niz predstavništava i ureda. Sloboda kretanja bila je ograničena, a grad je bio pun vojske i policije različitih boja i naziva, agenata i špijuna.

Usprkos tome, ilegalni partizanski Zagreb nikad nije mirovao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diverzije, sabotaže, distribucija tiska i letaka, prikupljanje sanitetskog i drugog materijala za partizanske jedinice u okolici grada i u širem području, bili su svakodnevni zadaci koji su pred sebe postavljali rukovodioci antifašističkog pokreta.

Povlačenje jedinica njemačke vojske i hrvatskih oružanih snaga započelo je 6. i nastavilo se 7. Svibnja 1945.

Vojnim kolonama pridružila se i masa civilnih izbjeglica: članovi obitelji ustaških dužnosnika i vojnika HOS-a, građana i stanovnika okolnih mjesta, koji zbog nekih razloga nisu željeli dočekati partizanske jedinice.

Dana 6. svibnja grad je napustio i Ante Pavelić s članovima vlade. Odlazak vojnih postrojbi poštedio je grad većih materijalnih razaranja.

Fotografije s velikog dočeka koji je, prema nekim napisima, okupio preko 100 tisuća ljudi, pronašli smo na stranici Nacionalne i sveučilišne knjižnice na kojoj se nalazi i katalog "Oslobođenje Zagreba" koji je izašao u nakladi Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, a cjelokupni katalog možete pogledati OVDJE.

U galeriji možete pogledati fotografije koje su Zagrepčani darovali Hrvatskom povijesnom muzeju, a snimljene su od svibnja do srpnja 1945.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara