Index vas vodi na koncert Esme Redžepove!

Foto: Press

KRALJICA romske glazbe, Esma Redžepova, nastupit će 17. prosinca (ponedjeljak) u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati.

Žena čiji su život i karijera jedan od najvećih glazbenih biljega ovih prostora, ove godine obilježava 55 godina rada, što je glazbena dugovječnost respektabilna i u svjetskim okvirima. Upravo zagrebačkim koncertom započinje regionalna obljetnička turneja ove velike glazbenice.

Kad Esma Redžepova zapjeva "Đelem, Đelem", može li itko ostati ravnodušan? Upravo su je izvanredne vokalne mogućnosti "lansirale" kada je 1957., tada 14-godišnja Esma, predstavljala svoju školu na natjecanju “Mikrofon je vaš”, u to vrijeme bila je to vrlo popularna emisija koja se emitirala na Radio Skopju. Esma osvaja prvu nagradu i ta se godina uzima za početak sjajne glazbene priče koja traje već 55 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U svojoj bogatoj karijeri Esma Redžepova održala je brojne koncerte, nastupila je u Sydneyju na kulturnom ljetu pred oko 200.000 posjetitelja, na Womad Festivalu u Španjolskoj pred oko 100.000 ljudi. Snimila oko 1000 pjesama, a za dobar dio njih Esma je autor glazbe i teksta. Objavila je više od 500 ploča, kazeta i CD-a, kako za domaće, tako i za strane diskografske kuće, kao što su World Connection, Asphalt Tango Records, Network Medien.

Na spomenutom natjecanju zapazio ju je Stevo Teodosievski, koji je tada radio kao korepetitor na radiju. Fasciniran njenim glasom, predlaže Esminim roditeljima da dobije starateljstvo, da je glazbeno školuje i od nje napravi koncertnu pjevačicu. Esmini roditelji su se složili s tim prijedlogom i otad započinje zajednički rad sa Stevom, koji će im donijeti slavu, popularnost i nagrade.

Godine 1958. za Jugoton snimaju kultni naslov "Zošto si me majko rodila", singl ploču koja dostiže platinastu nakladu, dok "Čaje Šukarije" postaje dijamantna. Redaju se neviđeni uspjesi, kako u bivšoj Jugoslaviji, tako i na svim europskim i svjetskim pozornicama. Godine 1960. “Esma Ansambl Teodosievski” prvi put nastupa u prestižnoj pariškoj Olimpiji. Godine 1976. na Prvom festivalu romske muzike, koji je održan u u Indiji, Esma je službeno proglašena Kraljicom romske glazbe, a priznanje joj je uručila osobno Indira Gandhi.

Osim po svojoj bogatoj glazbenoj karijeri, Esma je poznata i kao humanitarka. Zajedno sa svojim pokojnim suprugom Stevom Teodosievskim odgojila je, školovala i udomila 47-ero djece. Za svoj humanitarni rad bila je kandidatkinja za Nobelovu nagradu, a dobitnica je i brojnih drugih priznanja i nagrada.

Ukoliko želite poslušati Esmu uživo u Lisinskom sve što trebate napraviti jest poslati e-mail sa svim svojim podacima i naslovom "Esma Redžepova" na index.nagrada@gmail.com i troje najbržih nagrađujemo s dvije ulaznice!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara