Internetske stranice koje vladaju svijetom: Slovenci i Hrvati pod Googleom, a Srbi i Bosanci pripali Facebooku

Foto: geography.oii.ox.ac.uk

AKO ste se ikad zapitali koje su internetske stranice najpopularnije u svijetu, odgovor na vaše pitanje stigao je u obliku karte koja prikazuje koje su stranice najpopularnije u svijetu.

Naravno, nije teško pogoditi da su Google i Facebook dominantni, posebno u Europi i Americi, ali ni da Baidu "drži" Aziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kartu su za Information Geographies sastavili Mark Graham i Stefano De Sabbata prema podacima Alexe."Situacija je daleko kompleksnija u Aziji jer lokalni konkurenti uspjeli su se oduprijeti Facebooku i Googleu koji su dva jaka američka 'carstva'. Baidu je najpoznatija kineska tražilica i trenutno je koristi više od pola milijarde korisnika. U isto vrijeme vidimo da je Baidu jak i u Južnoj Koreji (jači je čak i od južnokorejske tražilice Naver). Međutim, uskoro bi mogli vidjeti i širenje Baidua izvan granica Azije", objašnjavaju autori. 

Japan i Tajvan pripali su Yahoou!, news portal Al-Watan Voice najposjećenija je stranica u Palestini, e-mail servis Mail.ru najposjećeniji je u Kazahstanu, društvena mreža VK najpopularnija u Bjelorusiji, a tražilica Yandex najposjećenija je u Rusiji.

Mnogi su se složili s autori i tvrde kako je karta pokazala kako bi se Google trebao zabrinuti za svoj položaj na tržištu zbog širenja Baidua.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara