Istine i zablude iza jedne od najprepoznatljivijih fotografija u povijesti

Screenshot: YouTube

JEDNIM je dijelom riječ o detektivskoj priči, jednim dijelom o posveti američkim imigrantima, a prije svega radi se o posveti poštenom radu i dignitetu koji isti donosi.

Riječ je o dokumentarcu "Men at Lunch" koji istražuje misteriju iza jedne od najprepoznatljivijih fotografija dvadesetog stoljeća. Radi se o fotografiji jedanaestorice radnika koji sjede na čeličnoj gredi stotinama metara iznad Manhattana.

Više od 80 godina, od vremena kada je snimljena (1932.), pa sve do trenutka kada su braća Sean i Eamonn O Cualain naišla na kopiju fotografije u jednom pubu na zapadu Irske 2009., fotografija je prihvaćena kao ilustracija nastanka modernog New Yorka.


No, tada su čuli i glasine da se mještani gradića u kojem se nalazio pub, Sonny Glynn i Matty O'Shaugnessy, nalaze na spomenutoj fotografiji, a nakon toga, shvatili su i da se malo toga zna o legendarnoj fotografiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za početak, mnogi misle kako je riječ o izgradnji Empire State Buildinga, ali u stvarnosti, riječ je o Rockefeller Centeru. Nije poznato ni ime fotografa. Godinama se pogrešno pretpostavljalo kako je za sliku zaslužan poznati fotograf Lewis Hine.

Danas, četiri godine kasnije, Sean i Eamonn i dalje pokušavaju utvrditi identitet muškaraca na slici. Dosad su otkrili imena dvojice muškaraca. Treći s lijeva je Joe Eckner, a treći s desna je Joe Curtis.

Za vrijeme svog istraživanja otkrili su i još jednu fotografiju koja je nastala istog dana.

"Duboko u sebi, nadam se da nikada nećemo otkriti identitete ostalih muškaraca. Misterija je ono što ovu sliku čini magičnom", rekao je Sean O Cualain.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara