Istraživanje pokazalo: Muškarci imaju niže moralne standarde od žena

Istraživanje pokazalo: Muškarci imaju niže moralne standarde od žena

Foto: Shutterstock

NAJNOVIJE istraživanje, koje će nekima možda biti ništa drugo nego otkrivanje tople vode, pokazalo je kako muškarci imaju mnogo niže moralne standarde od žena. Naime, na tu je temu ekipa sa Sveučilišta u Kaliforniji i Wisconsinu provela seriju istraživanja i na kraju došla do zaključka da će muškarci, kad je njihova muškost u pitanju, biti mnogo manje moralni i etični od žena.

Moralnost vs. ego

Prema pisanju Daily Maila, istraživanja su pokazala korelaciju između muške neiskrenosti i socio-kulturnih scenarija u kojima su "motivirani" za obranu svoje muškosti. Cindy May, profesorica psihologije na koledžu Charleston godinama skuplja razna istraživanja koja pokazuju kako muškarci u situacijama kad im je ugrožen ego i muškost, prisvajaju etički diskutabilne taktike te lažu češće i više od pripadnica suprotnog spola.

"Čini se da je muškost užasno krhka i nepouzdana. Zato muškarci, kad je netko izazove, postaju agresivni i žele je obraniti pod svaku cijenu. To je nešto poput sindroma superheroja koji brani samo sebe", naglašava May.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laž je prihvatljiva

S tim se slažu i Laura Kray sa Sveučilišta u Kaliforniji te Michael Haselhuhn sa Sveučilišta Wisconsin. A kako bi svoju tezu i testirali, proveli su nekoliko eksperimenata. U jednom od njih od sudionika je zatraženo da ocijene etičnost scenarija u kojem stariji par prodaje svoju obiteljsku kuću očekujući da će je kupac zadržati i očuvati. No, kupac je zapravo želio srušiti kuću i sagraditi novu građevinu na tom mjestu. Sudionici su morali ocijeniti je li kupac moralno obligiran otkriti svoje namjere paru. Također, jedno od pitanja sudionicima bilo je koliko pregovaranje smatraju muškom radnjom.

Rezultat je bio sljedeći - muškarci koji su sudjelovali u ispitivanju bili su tolerantniji spram zadržavanja kupčevih informacija o njegovim namjerama. Naravno, u najvećoj su mjeri tako odgovorili muškarci koji su pregovaranje ocijenili muškom radnjom.

U drugom eksperimentu, sudionici su morali zamisliti da nekome lažu ili da su čuli neku laž i zatim ocijeniti je li ona moralno prihvatljiva. I u ovom su eksperimentu muškarci izrečenu laž smatrali mnogo moralnijom od one koju su čuli od nekoga. Za razliku od njihove, ženska moralna prosudba rijetko je dovedena u pitanje. Čak i kad postoji velika šansa da će ih koštati uspjeha, žene ipak zadržavaju moralne i etičke standarde, tvrde istraživači.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara