Istrenirao ih, pričvrstio kamere i snimao: Pomoću golubova švercao cigare s Kube

Istrenirao ih, pričvrstio kamere i snimao: Pomoću golubova švercao cigare s Kube

Screenshot: Vimeo

UMJETNIK iz Brooklyna, Duke Riley, istrenirao je 50 golubova za švercanje cigara s Kube.

Oni prevaljuju dugačak put od Key Westa na Floridi do Havane i nazad, a međusobno se i snimaju kamerama koje je na njih pričvrstio Duke.

Prema pisanju Mother Nature Networka, 41-godišnjak Riley ovaj je projekt pokrenuo kako bi pažnju ljudi skrenuo na američke programe nadzora kao i u ime prosvjeda protiv 51 godinu starog embarga protiv Kube. Golubovi i njihove video snimke izložene su od prvog studenog na njegovoj samostalnoj izložbi "Trgovanje s neprijateljem" u New Yorku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njegovom je projektu sudjelovalo ukupno 50 golubova; polovica od njih imenovani su krijumčarima, a druga polovica snimateljima. Ipak, samo ih je 23 krenulo na put prema Havani, tek ih se 11 uspješno i vratilo, a samo šestorica su donijeli privezane cigare Cohiba sa sobom, piše Elite Daily.

Američke agencije pomoću nadzornih balona prate obalno područje kako bi spriječili krijumčarenje iz Kube, no Riley je, znajući da ti baloni ne mogu registrirati golubove, prevario sustav "načinom komunikacije kojim su se služili još u Sumeru".

Iako ne postoji zakon protiv golubova koji krijumčare cigare, Riley je rekao kao će zanijekati bilo kakvu povezanost s tim događajem ukoliko će ga nadležne vlasti privesti na ispitivanje.

"Kako su te cigare završile na pticama, ne bih znao reći", rekao je. "Ako se ptica, koja ima cigaru s Kube, pojavi u mom golubinjaku zajedno s golubom koji na sebi ima kameru, stvarno ne znam kako bih to objasnio", dodao je ironično Riley, a kako je izgleda let njegovih golubova do Havane pogledajte u videu.

Duke Riley--Trading with the Enemy PREVIEW from Duke Riley on Vimeo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara