Jazz trubač Clark Terry preminuo u 94. godini

Jazz trubač Clark Terry preminuo u 94. godini

Foto: Wikipedia

JAZZ trubač Clark Terry, poznat po plodonosnoj karijeri koja se protegla tijekom sedam desetljeća, preminuo je jučer u 94. godini, objavila je danas njegova supruga na internetskoj stranici glazbenika.
 
Terry, dobitnik nagrade Grammy i skladatelj koji je radio s velikim imenima poput Billie Holiday, Elle Fitzgerald i Quincyja Jonesa, "pridružio se velikom glazbenom sastavu na nebu gdje će pjevati i svirati s anđelima", napisala je Gwen Terry na Facebook stranici svog supruga koji je bolovao od dijabetesa.
 
"Napustio nas je spokojno, okružen svojom obitelji, studentima i prijateljima", dodala je. Prema internetskoj stranici tog glazbenika, Terry je jedan od jazz glazbenika koji je snimio najviše skladbi, a snimao je, primjerice, s Oscarom Petersonom, Dizzyjem Gillespiejem, Dinahom Washington, Arethom Franklin, Rayom Charlesom, Billyjem Strayhorneom i Theloniousom Monkom.
 
 
Rođen u St. Louisu, Missouriju, Terry je stekao slavu nakon provedenih nekoliko godina u mornarici, svirajući od kraja 40-ih i tijekom 50-ih godina prošlog stoljeća s Countom Basiejem i Dukeom Ellingtonom, a potom se pridružio skupini The Tonight Show koju je vodio proslavljeni vođa banda Doc Severinsen. Vodio je i vlastite bandove, Clark Terry's Big Bad Band i Clark Terry's Young Titans of Jazz.
 
Godine 2011. izdao je autobiografiju. Te iste godine preminuo je Boško Petrović, utemeljitelj Zagrebačkog jazz kvarteta, predvodnik Zagrebačkog jazz kvinteta, B. P. Conventiona, B. P. Convention Big Banda, i B. P. Club All Starsa, koji je surađivao, svirao i snimao s cijelim nizom velikana svjetske jazz scene, uključujući i Clarka Terryja. Tada 90-godišnjak, Terry je teško primio vijest o odlasku Boška .
 
"Boško će mi jako, jako, jako nedostajati. Bio je dragi prijatelj, toliko toga lijepoga smo zajedno doživjeli. Bio je predan glazbenik, svi smo ga voljeli, svima će nam faliti (...) Uvijek ga se sjećam kao dobrog čovjeka, srdačnog čovjeka, koji je za druge uvijek imao vremena, i kao dobrog glazbenika. Toliko sam ga volio, recite svima da sam volio Boška", rekao je tada Terry.
 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara