Je li Van Goghovo Zvjezdano nebo zapravo slika galaksija?

Je li Van Goghovo Zvjezdano nebo zapravo slika galaksija?

Foto: Wikipedia

NIZOZEMSKI slikar Vincent van Gogh 1889. godine stvorio je jedno od najpoznatijih djela ikad, Zvjezdano nebo, koje prikazuje pogled kroz prozor umobolnice u kojoj se nalazio.

Mnogi su u slici vidjeli prikaz labilnog stanja u kojem se nalazio u vrijeme njenog nastanka, no američki umjetnik i fotograf Michael Benson tvrdi da spirale sa slike prikazuju galaksije u svemiru i da su bile inspirirane tadašnjim crtežima svemira.

Te je tvrdnje Benson iznio u svojoj knjizi Cosmographics, a tvrdi kako je posebno zanimljiva galaksija Whirlpool, koju je proučavao astronom William Parsons, treći lord dinastije Ros sredinom 19. stoljeća. On je sagradio najveći teleskop u to vrijeme, čiji je dijametar bio 1,8 metara kojim je promatrao galaksiju i prenosio na papir njen izgled.

"Vjerujemo kako je jedan od crteža doveo do Zvjezdanog neba, poznatog umjetničkog prikaza noćnog neba", tvrdi Benson, koji smatra da je Van Gogh crtež vidio ili u knjižnici umobolnice u Saint-Rémy-de-Provence u južnoj Francuskoj ili u Parizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tehnika koja koristi vrtloge kasnije se pojavila na brojnim Van Goghovim slikama, iako nije sigurno jesu li i one inspirirane galaksijom Whirlpool, udaljenoj 23 milijuna svjetlosnih godina i veličine Mliječnog puta

To je prva pronađena galaksija s vrtložnom strukturom, no astronomi su u to vrijeme vjerovali da su druge galaksije nebule, a ne galaksije. Tek je 1922. Američki astronom Edwin Hubble dokazao da je naša galaksije tek jedna od mnogih.

Veza između crteža Lorda Rossea i Van Goghove slike nije novo otkriće. U lipnju prošle godine, Dr Omar Nasim s Oxforda tvrdio je da se galaksija Whirlpool može jasno vidjeti u središtu Van Goghove slike, iz čega se vidi da je slikar bio inspiriran poznavanjem djela Camillea Flammariona, pisca koji je popularizirao vizije Lorda Rossea.

"Flammarion je opisivao astronomske objekte kako plutaju izgubljeni u dubini neba, i 'bio je dirnut strahopoštovanjem i strahom koji izazivaju u tom hladnom okruženju'. Van Gogh je napisao sličnu rečenicu nedugo prije nego je nastalo Zvjezdano nebo. Slikao je noćno nebo kao svježe otkriveni astronomski fenomen koji se može vidjeti golim oko, proširujući ljudsku maštu i percepciju stvarajući dojam da imamo teleskopske oči", napisao je Nasim.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara