Još dva golema kratera u Rusiji zbunjuju znanstvenike

Još dva golema kratera u Rusiji zbunjuju znanstvenike

Screenshot: YouTube

PRIJE desetak dana svijet su obišli prizori "misterioznog kratera" koji se otvorio u zemlji u Sibiru.

Točnije, krater promjera oko stotinu metara pojavio se na poluotoku Jamal u sjevernom Sibiru. Jamal je jedno od najvećih ruskih i svjetskih nalazišta prirodnog plina, a rupa je otkrivena nedaleko plinskog polja Bovanentski.

Ruski znanstvenici pokrenuli su tad istragu i nakon nekoliko dana i prikupljanja informacija otkrili da je krater izazvao rast temperature, a ne meteor, kako se prvotno nagađalo.

Jedna od članica tima stručnjaka, Anna Kurchatova, kazala je da je krater izazvala mješavina vode, soli i plina koja je uzrokovala podzemnu eksploziju, a dodala je i kako je riječ o posljedici globalnog zatopljenja koje je izazvalo alarmantno otapanje leda koji se nalazi ispod površine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
A inozemni mediji, uključujući Siberian Times, Slate i Gizmodo sad pišu o još dvije rupe koje su se otvorile na Sibiru. Obje su manje od prve, ali su slične strukture. Znanstvenici još uvijek nisu sto posto sigurni što se događa, iako nagađaju.

Prvi je krater u blizini sela Antipajuta u okrugu Taz, koji se također nalazi na poluotoku Jamal. Promjera je 15 metara i udaljen je nekoliko stotina kilometara od prvog koji je otkriven. Izaslanik regionalnog vijeća, Mikhail Lapsui, posjetio je područje helikopterom. "U promjeru ima 15 metara. Oko kratera nalazi se zemlja, koja kao da je bačena nakon podzemne eksplozije. Prema pričama lokalnih mještana rupa se formirala 27. rujna 2013. Postoji nekoliko verzija priče oko nastanka. Neki govore da je prvo iz kratera izlazio dim, a da se mogao vidjeti i jak bljesak. U drugoj verziji na to je mjesto palo nebesko tijelo", kazao je.

Marina Leibman, znanstvenica iz Kriološkog instituta, kazala je: "Čula sam za drugi krater na Jamalu i vidjela sam fotografije. Nema sumnje da moramo proučiti što se tamo događa. Potrebno je moći predvidjeti takve pojave. Svaki novi krater predstavlja dodatne informacije za znanstvenike".

Fotografije pogledajte ovdje.

Drugi krater je krater u blizini sela Nosok, u regiji Krasnojarsk, koji su pronašli mještani. On je još manji; promjera četiri metra, a procjenjuje se da je dubok između 60 i 100 metara. Prema pričama lokalaca, ima savršen stožasti oblik. Stručnjaci su kazali: "Ovo ne izgleda kao nešto što je napravio čovjek, ali niti kao prirodna formacija", piše Gizmodo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara