Još jedna teorija zavjere: Gdje završavaju svi novi neprodani automobili?

Foto: Google Maps

KAKO to i inače biva s većinom sličnih teorija, i ova je započela na blogu čovjeka koji je bio siguran da je razotkrio veliku zavjeru i gomili čitatelja koji su njegovu teoriji nekritički prihvatili bez dodatne provjere.

Naime, Zero Hedge objavio je članak u kojem prenose informacije i fotografije preuzete sa spomenutog bloga kako bi razotkrili plan automobilske industrije da fingiranjem potražnje opstanu na tržištu.

"Ni jedna od ovih fotografija ne prikazuje klasično parkiralište već planine novih neprodanih automobila. Auto industrija ne može prestati proizvoditi nove automobile jer morali bi zatvoriti tvornice i otpustiti desetine tisuća radnika. To bi samo dodatno ojačalo recesiju", objašnjava bloger Vince Lewis.

Naime, ideja je da automobilska industrija neprestano proizvodi nove modele dok starija neželjena vozila gomilaju na golemim parkiralištima čije su lokacije otkrivene uz pomoć Google Mapsa.

Na veliku žalost teoretičara, ni ova teorija, koliko se god nekom činila logičnom - nema smisla.

Novinari sa stranice Jalopnik pokušali su objasniti ove fotografije. Riječ je uglavnom o starijim fotografijama, a ova velika "parkirališta" nisu neobična niti neobjašnjiva. Radi se o objektima auto kompanija gdje vozila čekaju na transport u trgovine diljem svijeta, a ponekad se na parkiralištima nalazi i po nekoliko tisuća automobila.

Što se prodaje tiče, automobili se i dalje odlično prodaju, novi automobili dugotrajniji su danas nego prije nekoliko desetljeća, a prodaja u EU porasla je za 4,6% u odnosu na prethodnu godinu.

Isto tako, autori članka dovode u pitanje računicu blogera, znanje o Google kartama, njegovu upućenost u temu o kojoj se već pisalo prije pet godina i pitaju se koji je smisao proizvodnje milijuna nepotrebnih automobila koji bi samo završili u pustinji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara