Još jedno zeleno svjetlo za samovozeće automobile

Još jedno zeleno svjetlo za samovozeće automobile

Ilustracija: Shutterstock

BRITANSKA vlada je najavila kako će vozila bez vozača biti dozvoljena na javnim cestama već od siječnja iduće godine. Vlada je pozvala gradove da se prijave kao domaćini pokusnog testiranja nove tehnologije, koje će se održati u isto vrijeme u svim gradovima.

Usto, ministri su naredili da se provjere britanske cestovne regulacije kako bi se pružile nužne smjernice za provedbu odluke. Ministarstvo transporta svojevremeno je najavilo kako će samovozeća vozila biti testirana na javnim cestama već od kraja 2013. godine.

Vince Cable, britanski ministar gospodarstva, otkrio je pojedinosti implementacije plana. "U šest ili manje mjeseci od objavljivanja plana samovozeća će vozila nastaniti britanske ceste, što će Britaniju smjestiti na sam vrh transformacijskih tehnologija te otvoriti niz novih mogućnosti za britansku ekonomiju i društvo", rekao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eksperimentiranje sa samovozećim vozilima traje već neko vrijeme u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali brige oko pravnih pojedinosti takve tehnologije ograničavale su je na privatne ceste.

Druge su zemlje bile brže u otvaranju javnih cesti za samovozeća vozila. Kalifornija, Nevada i Florida već su dozvolile takva testiranja na svojim cestama. Nissan je 2013. godine izveo prvi japanski test samovozećeg vozila na autocesti. Što se tiče Europe, Švedska je dozvolila Volvu da testira 1000 samovozećih automobila, iako je to testiranje zakazano tek za 2017. godinu.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara