Kad državni nadzor izmakne kontroli: Žene u Sjevernoj Koreji mogu izabrati između 18 frizura koje im sugerira država

Kad državni nadzor izmakne kontroli: Žene u Sjevernoj Koreji mogu izabrati između 18 frizura koje im sugerira država

Foto: Reddit

AKO vam se učini da žene iz Sjeverne Koreje nemaju previše mašte kada je riječ o frizurama, trebali bi znati da nije riječ o nezainteresiranosti za posljednje modne trendove već utjecaju države.

Naime, nakon što se uplela u gotovo sve sfere društva, država je pronašla način kako regulirati modu da se dame ne bi previše zanosile zapadnjačkim novotarijama i previše odudarale od okoline. S tim su ciljem propisali 18, od države odobrenih frizura koja bi žene trebale nositi.

Modni pravilnik

Komunistički su čelnici tako izabrali nekoliko frizura koje odolijevaju zapadnjačkom utjecaju i neumjerenosti. Jedan od salona u Pyongyangu na svoj je zid izvjesio ponudu, a na ženama je da izaberu ili se ravnaju prema vlastitom ukusu i izaberu frizuru zbog koje će možda postati metom kritike.

Uz tradicionalne haljine, žene uglavnom nose ravno počešljanu kosu, ali uz zapadnjačku odjeću, mogu se malo "opustiti" i nositi valovite frizure ili čak minival. Po frizurama također možete razlikovati i udane od neudanih žena.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udane žene tako ne nailazi na odobravanje ako im frizure nisu kraće, a slobodnim ženama dopušteno je da se malo "razigraju" i nose čak i pletenice ili, u posebnim prilikama, trake u kosi.

Muškarcima samo 10

Ipak, ni muškarcima nije bolje. Štoviše, njihova je situacija gora jer za njih je propisano samo deset različitih frizura.

Još 2005. državna televizija Sjeverne Koreje emitirala je petodijelni serijal naziva "Šišajmo se u skladu sa socijalističkim načinom života", u kojem su se promovirali prihvatljivi stilovi koji nisu bili ograničeni samo na frizure već i na odijevanje.

Skrivene kamere hvatale su "odmetnute" građane čiji je modni izričaj odudarao te ih javno sramotio zbog neprimjerenog stila. Bilo je čak i suludih savjeta kojima se pokušavalo sugerirati da postoje zdravstveni razlozi za šišanje ("duga kosa mozgu krade energiju").  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara