Kad je modna revija čin hrabrosti

Kad je modna revija čin hrabrosti

Foto: AFP

IAKO kod nas malo tko osim ljubitelja mode uopće reagira na modne revije, u Afganistanu su one izuzetno rijetka pojava. Ipak, skupina entuzijasta uspjela je u jednom restoranu u Kabulu organizirati večer mode s ciljem rušenja barijera u konzervativnoj sredini i osnaživanja žena.

Ideja da se žene nađu u centru pažnje, i nakon 12 godina od svrgavanja talibanskog režima, u toj je zemlji još uvijek tabu. Mnoge žene i dalje ne izlaze na ulicu bez burki, a nasilje nad njima vrlo je često.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Upravo je zato organizacija jedne modne revije u srcu Kabula poduhvat vrijedan divljenja i pravi čin hrabrosti.

Na reviji, koju je organizirala neprofitna nevladina organizacija "Young Women for Change", sudjelovalo je sedam djevojaka i tri mladića. Na improviziranoj su pisti pokazali 33 modela među kojima su bile haljine kratkih rukava, traperice, tunike, ali i tradicionalni odjevni predmeti.

"Veliki izazov je raditi stvari koje se većini u Afganistanu ne sviđaju, ali ja sam uzbuđena jer znam da ću na ovako potaknuti određene promjene", rekla je 17-godišnja Farkhonda Taheri, koja nikada ranije nije vidjela modnu reviju, ali smatra da je rizik izuzetno važan za mlade ljude Afganistana.

Lokalni medijim nisu mogli fotografirati modele kako bi zaštitili žene koje su se pojavile bez marama i u kratkim suknjama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara