Kako će internet izgledati 2025.

Foto: Shutterstock/Press

CHARLIE CHAPLIN jednom je prilikom rekao da su filmovi samo prolazni trend. The New York Times 1936. objavio je člana u kojem su napisali da raketa nikad neće moći napustiti Zemljinu atmosferu. Variety je 1955. mudro zaključio da će rock n' roll nestati do ljeta te godine.

Ukratko, predviđanje budućnosti nikad nije pretjerano zahvalan posao, a kad je riječ o tehnologiji, stvari se dodatno kompliciraju zbog same brzine razvoja.

Međutim, mnogi još uvijek pokušavaju, a vrlo je često riječ o zabavnim tekstovima koje ponekad vrijedi pročitati.

Pew Research Center u suradnji sa sveučilištem Elon započeo je zanimljivo istraživanje čiji je cilj predvidjeti kako će naš život na mreži izgledati 2025. Istraživanje ima dodatnu težinu jer riječ je o predviđanjima znanstvenika i akademika.

Zaboravit ćete da internet uopće postoji

Internet i računalna komunikacija generalno, postat će još proširenija pojava i samim time pretvoriti se u nešto što uopće ne primjećujemo.

David Clark s MIT-a za rekao je: "Internet će se stopiti s pozadinom svega što činimo", a profesor Joe Touch složio se s njim dodavši: "Nećemo više razmišljati o odlasku na internet. Jednostavno ćemo biti online".

Internet će biti bolji od bilo kojeg učitelja

Uz Wikipediju i Khan Academy, internet trenutno pruža donedavno nezamisliv pristup informacijama. Mnogi akademici smatraju da će takvi izvori informacija s vremenom postajati sve bolji stvarajući pritom jednake mogućnosti za svakog.

Hal Varian iz Google vjeruje da je najveći utjecaj koji internet ima na svijet univerzalni pristup ljudskom znanju. Najpametnija osoba na svijetu u ovom se trenutku možda nalazi iza pluga u Indiji ili u Kini. Omogućimo li takvim ljudima pristup informacijama, takvo bi što moglo imati nesaglediv utjecaj na razvoj ljudske rase.

Internet će potvrditi Orwellove riječi

Hong Xue sa sveučilišta Beijing Normal, nije toliko optimističan već se vraća na dobro poznata i pomalo mračna predviđanja, Naime, on tvrdi da će ljudi budućnosti živjeti u "transparentnom svijetu nalik onom u knjizi '1984' Georgea Orwella".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi poput njega smatraju da s pozitivnim aspektima razvoja dolaze i mogućnost pojačane diskriminacije i marginalizacije što će onima na vlasti dati mogućnost ugnjetavanja kroz institucije.

Teško ćemo pratiti razvoj interneta

Filozof i teoretičar komunikacije Marshall McLuhan jednom je prilikom rekao: "Oblikujemo naše alate, a samim tim naši alati oblikuju nas". Mnogi se sudionici ovog istraživanja s njim slažu jer postoji opravdan strah da nećemo biti u stanju na vrijeme prepoznati potencijalne posljedice i zamke onog u čemu sudjelujemo.

"Informacije za kojima žudimo s vremenom će sve lakše pronalaziti put do nas, a mreže će pritom učiti kako precizno predvidjeti naše interese i slabosti. To će nas spriječiti da tragamo za znanjem i osjetno suziti naše horizonte", rekao je jedan od sudionika koji je želio ostati anoniman.

Internet vs. Zemljopis

"U trenutku kada će svaka osoba na ovom planetu imati mogućnost doprijeti do osobe na drugom kraju svijeta i s njom komunicirati, moć nacija i država da kontroliraju ljude unutar vlastitih zemljopisnih granica, biti će smanjena", izjavio je David Hughes, jedan od pionira telekomunikacije.

Internet će nas činiti usamljenima

Bob Briscoe iz British Telecoma zabrinut je zbog prirode moderne komunikacije. On tvrdi da će naše interakcije postajati sve površnije i teže za održavanje. Drugi vjeruju da će globalna povezanost dovesti do lokalne izolacije. Ukratko, "globalno selo" možda ima prednosti, ali te prednosti imaju cijenu.

A možda internet uopće neće postojati

Umirovljeni softverski inženjer Robert McGrath smatra da postoji šansa da internet uopće neće postojati. Naime, cyber napadi mogli bi uništiti World Wide Web, a rezultat jednog takvog napada mogao bi biti krah cjelokupne svjetske ekonomije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara