Kako kava utječe na vaš mozak i postoji li doza koja vas može ubiti?

Screenshot: YouTube

MILIJUNI ljudi diljem svijeta dan započinju kavom, a mnogi tvrde i da su ovisni o ovom tamnom napitku.

Ali, znate li kako kava ustvari utječe na vaš mozak i vaše tijelo i zašto imamo osjećaj da od nje živnemo, da nas razbudi? Za objašnjenje se u još jednom od svojih zabavnih videa pobrinuo ASAP Science, koji pojašnjava da je sve usko povezano s adenozinom, kemijskim spojem koji se nakuplja u mozgu kad smo budni. On se vezuje uz receptore koji usporavaju aktivnost mozga, odnosno uzrokuje umor što smo više budni. Dok spavamo razina adenozina opada.

A kofein je vrlo sličan adenozinu po svojoj strukturi pa se po unosu u organizam počinje "natjecati" s njim i veže se na iste receptore. Ipak, budući da on nije adenozin, ne osjećamo umor. Adenozin se više ne može gomilati, što znači da se njegov učinak na organizam umanjuje. Ipak, to je dobro samo na kratke staze.

Dugoročno, mozak reagira stvarajući više receptora za adenozin, što znači da nam s vremenom treba više kofeina da bismo ostali budni. Također, to ukazuje i na to da ako prestanete piti kavu možete se osjećati umornijima nego što ste bili prije nego što uopće počeli piti kavu.

I to nije jedini učinak kave: ona stimulira i proizvodnju adrenalina, zbog čega se ubrzavaju otkucaji srca, protok krvi kroz krvotok. Utječe i na razinu dopamina, zbog čega ste sretniji. "Sličnu stvar radi i kokain, samo na puno većoj razini. To je razlog zbog kojeg kava izaziva umjerenu ovisnost", poručuju s ASAP Sciencea.

Osim toga, saznali smo i da postoji ubojita doza kave, ali to znači da biste trebali popiti čak 70 šalica ovog omiljenog napitka i to odjednom (a to baš i nije fizički moguće, budući da toliku količinu ne bismo uspjeli zadržati u tijelu). Više provjerite u videu, uključujući i podatak koliko vas prosječna jutarnja doza "drži".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara