Katarina Rautek, Marko "Okrutni mačak" Grubnić i Maja Šuput najokrutnije odjevene poznate osobe

Foto: Borna Čavrag/Index

I OVE su godine Prijatelji životinja sastavili svoju listu najokrutnije odjevenih poznatih Hrvata. Prvo mjesto je preuzela pjevačica E.T.-a Katarina Rautek, koja je lani bila petoplasirana. Drugi je, kako navode Prijatelji životinja, Marko "Okrutni mačak" Grubnić, kojeg lani nije bilo među top 10. Maja Šuput je zadržala treću poziciju, a četvrta je pjevačica Colonije Indira Vladić, koja je Vlatku Pokos "pomaknula" s prošlogodišnjeg četvrtog na ovogodišnje peto mjesto.

"S dijelovima tijela mrtvih životinja na sebi kao ukrasima, može se biti privlačan jedino onima koji su svojim svjetonazorima i duhom ostali u kamenom dobu"

"Prijatelji životinja pozivaju poznate osobe koje nose krzno da se odijevaju u skladu s 21. stoljećem. Svako doba nosi svoje običaje i trendove, pa tako i one odjevne. Nekada davno ljudi su imali običaj nositi na sebi životinje kako bi se zaštitili od ekstremnih vremenskih uvjeta, a negdje to čine i danas, iako baš za to ne mogu naći neku razumnu ispriku. Odijevanje u krzno ubijenih životinja nekada je možda i značilo preživjeti ili se smrznuti dok odijevanje krzna i ubijanje životinja zbog istog u 21. stoljeću, uz svu silu raznolikih kvalitetnih neživotinjskih materijala koji nam jamče toplinu, eleganciju, privlačnost i ljepotu, ne može predstavljati ništa drugo nego sramotnu ostavštinu nasilno reinkarnirane prošlosti gonjene profitom", poručuju Prijatelji životinja.
 
"Modna osviještenost, osobito suvremenog doba, izražava se kreativnim dizajnom i stilom, a ne krznom životinja, čiji gubitak za njih ujedno znači gubitak života. S dijelovima tijela mrtvih životinja na sebi kao ukrasima, može se biti privlačan jedino onima koji su svojim svjetonazorima i duhom ostali u kamenom dobu. U 21. stoljeću nakaradno je pokazivati svoju nadmoć nad životinjama promicanjem zastarjelih obrazaca odijevanja. Nažalost, neke medijski prisutne osobe u Hrvatskoj još uvijek ne slijede suvremene trendove, već privlače pozornost neosjetljivošću za patnju i groznu smrt životinja lomljenjem vratova, strujnim udarima, trovanjem i gušenjem. Njihov pokušaj da se nošenjem krzna prikažu modernima i u trendu izaziva podsmijeh, predstavljajući etički i modni promašaj", dodaju.

"Istinske zvijezde su one koje znaju nositi vlastitu osobnost i vrijednost"
 
"Prijatelji životinja sastavili su listu od pet najokrutnije odjevenih javnih osoba, koje dugogodišnjim nošenjem krzna pokazuju nedostatak suosjećanja prema milijunima životinja, mučenih i ubijenih zbog nečijeg eksponiranja. Iako te javne osobe ističu svoju ljubav prema psima i mačkama, nošenjem krzna izravno podupiru smrt pasa, mačaka, lisica, činčila, nerčeva, zečeva i ostalih životinja, čije ostatke nose. Svoje pse često javno pokazuju s jednakim ponosom kao i svoju krznenu odjeću, ne shvaćajući koliko je neukusno imati živu životinju pokraj sebe, a istodobno na sebi nositi mrtve životinje. Njihove izjave kako ne mogu podnijeti patnju životinja, ali istodobno ljubav prema životinjama za njih nema veze s modom, ništa ne znače životinjama koje moraju umrijeti zbog te velike `ljubavi`", navode Prijatelji životinja.
 
"Neki životinjsko krzno navlače na sebe zato što smatraju da time postižu određeni status u društvu. No, nošenje životinjskoga krzna nije nešto što će donijeti ugled ili pak stvoriti dojam o profinjenosti i osobi s ukusom. Nošenje krzna također nikoga ne čini zavodljivim i seksipilnim, kao što ni brutalna vaginalna i analna elektrokucija, kojom se životinje ubijaju radi krzna, nije nimalo seksi niti glamurozna. Uzgoj životinja za krzno ima i pogubne posljedice za okoliš, a proces proizvodnje krzna dovodi do velikih opasnosti za zdravlje, osobito do raka testisa. Nitko, pa tako ni javne osobe, ne može više imati izgovor kako mu nije poznat proces nastanka krzna koje nosi ili kako je to irelevantno društveno pitanje. Ne mogu se opravdavati kako je nošenje krzna prihvatljivo jer životinje se ionako jedu i iskorištavaju. Promoviranje krzna etički je i civilizacijski nazadno i u potpunom raskoraku sa stilom i modom", poručuju.
 
"Istinske zvijezde su one koje znaju nositi vlastitu osobnost i vrijednost, a ne krzno i kožu životinja, koje su spremne prihvatiti i živjeti prema spoznaji da ljepota dolazi iz suosjećajnog srca.Pozivamo javne osobe i dizajnere da u svojim javnim istupima oštro osude ubijanje životinja zbog krzna, da odlučno osude proizvodnju, prodaju i nošenje krzna te da vlastitim primjerom pokažu modnu i etičku zrelost", dodaju Prijatelji životinja u svom priopćenju. Vaše prijedloge za sljedeću listu najokrutnije odjevenih možete prijaviti na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara