Katastrofa na pomolu: Hoće li razmažena jet-seterica postati nova diktatorica Uzbekistana?

Katastrofa na pomolu: Hoće li razmažena jet-seterica postati nova diktatorica Uzbekistana?

Screenshot: YouTube

UZBEKISTANSKI diktator, 75-godiđšnjak Islam Karimov, navodno je lošeg zdravlja i umoran, a mjesto njegovog nasljednika moglo bi pripasti upravo njegovoj ćudljivoj kćeri.

Bivša sovjetska republika pokraj Kaspijskog jezera loše se borila protiv problema koji dolaze s tranzicijom, a i godinama je već, kao i mnoge slične zemlje, pod vlašću diktatora.

Diktatorska tradicija

Karimov je na čelu Uzbekistana još od 1989. godine; prvotno kao čelnik lokalne Sovjetske komunističke partije, a zatim nekoliko puta ponovno izabiran kao predsjednik. No, čini se kako vrijeme njegove vladavine dolazi kraju.

Uzbekistanski politički sustav ne dozvoljava aktivnu opoziciju, a Karimov je brojne svoje protivnike protjerao iz zemlje. Amnesty International je zabilježio i mnoge slučajeve nestanaka, mučenja i arbitrarnih uhićenja, između ostalih krivičnih djela koja se tamo nerijetko događaju.

Islam Karimov nije zasad ništa poduzeo po pitanju svog nasljednika na prijestolju, no ukoliko bude kao u Azerbejđanu vlast prenošena s koljena na koljeno, upravo bi njegova najstarija kćer Gulnara Karimova mogla zavladati Uzbekistanom.

Gulnara Karimova ili GooGoosha

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gulnara je poznatija kao pop pjevačica i jet-seterica umjetničkog imena GooGoosha. Ova 41-godišnjakinja svakako zna što je samopromocija. Snima sladunjave pop pjesmuljke (nedavno čak u duetu s glumcem Gerardom Depardieuom), vodi brojne humanitarne zaklade, promovira se kao modna dizajnerica, slikarica, pjesnikinja i profesorica političkih znanosti. Usto je i vlasnica četiri televizijska kanala i tri radijske postaje.

U svibnju je opozicijski aktivist Mohammed Salih rekao kako bi "Karimova bila najbolji kandidat, ako bi njen otac birao, jer ga ona nikad ne bi izdala ma koliko ga mrzila".

No, otad se mnogo toga promijenilo. Karimova je postala osumnjičena za milijunske prijevare telekomunikacijskih kompanija, a prošlog je mjeseca objavljen članak jednog analitičara u kojem se tvrdi kako GooGoosha više ne uživa naklonost svog oca nakon što mu je podnesen dosje s detaljima njenih aktivnosti. Najviše ga je naljutilo to što je objavila svoje "polugole" fotografije koje su obišle čitav svijet.

GooGoosha nije u boljim odnosima ni s ostatkom obitelji; njena mlađa sestra Lola u nedavnom je intervjuu rekla kako njih dvije nisu razgovarale 12 godina. Zauzvrat, GooGoosha je Lolu optužila da se bavi vradžbinama i magijom.

Tajna služba je htjela otrovati?

Kako više nema vlast nad svojim TV i radijskim postajama, GooGooshi preostaje jedino da se od brojnih napada brani putem svog Twitter profila. Tamo je napisala da se tajna služba i dalje trudi uništiti je te da su je čak pokušali otrovati "teškim metalima, uključujući živu".

Ipak, ona je i dalje vjerna svom ocu. Čak i kad ga je usporedila sa Staljinom rekla je kako će ga uvijek voljeti bez obzira što on učini, a to je mnogima dalo povoda da vjeruju kako ona još uvijek ima šanse u političkom životu Uzbekistana.

Porodični rat u Uzbekistanu u punom je jeku, no nešto se ipak mijenja unutar države: uzbekistanska javnost sada po prvi put ima pristup opozicijskim internetskim stranicama da kojih prije nikako nisu mogli doći, piše Bloomberg.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara