Kim Kardashian nije slomila internet, ali ovo bi moglo

Kim Kardashian nije slomila internet, ali ovo bi moglo

Foto: Shutterstock

OVA GODINA trajat će sekundu duže nego 2014.

Odluku o tome donijela je ovaj tjedan Međunarodna služba za rotaciju Zemlje (IERS). Dodatna sekunda bit će ubačena u ponoć 30. lipnja.

Dodavanje sekundi, ako niste s time upoznati, prilično je često. Otkad se praksa uvela 1972. godine, dobili smo 25 sekundi, prenosi Guardian. Sekunde se dodaju kao odgovor na činjenicu da Zemlja usporava, a Peter Whibberley iz britanskog Nacionalnog laboratorija za fiziku kazao je: "Atomski satovi puno bolje održavaju vrijeme od Zemlje. Stabilniji su više od milijun puta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Koordinirano univerzalno vrijeme, prema kojem se svijet ravna, računa vrijeme prema 400 atomskih satova koji mjere prema najvišoj razini točnosti. "U prijašnje vrijeme Zemlja je bila glavna referenca i satovi koje je napravio čovjek su njoj prilagođavani. Od početka '60-ih atomski satovi postali su osnovna referenca. Prilagođeni su da idu u skladu sa Zemljom. A onda je 1972. odlučeno da će se, umjesto prilagođavanja koliko brzo satovi otkucavaju, ostaviti da otkucavaju svojom brzinom te je uvedena dodatna sekunda", ispričao je Whibberley.

Ali, dodatne sekunde predstavljaju problem tehnologiji. U 2012. dodatna sekunda uzrokovala je odgodu 400 letova Qantasa i srušila stranice kao što su Reddit, Foursquare, Yelp i LinkedIn. Oko čitavog sustava vode se burne rasprave: primjerice SAD, Francuska, Meksiko i Japan zalažu se za to da pustimo atomske satove da idu u skladu sa Zemljom, a onda, nakon nekoliko stoljeća, kad se sve te preskočene sekunde nakupe do sata, možemo pomaknuti satove unaprijed ili unatrag. Velika Britanija i Rusija tomu se protive.

U svakom slučaju, 30. lipnja 2015. sat će otkucati 23:59:60, a to bi ponovo moglo prouzročiti probleme na internetu, budući da mnogi sustavi nisu programirani da se "nose" s neočekivanom dodatnom sekundom. Kako bi upravo tomu doskočili, Google, recimo, dodaje djeliće sekunde programima u godini prije "preskočene" sekunde, kako bi se sekunda postepeno nakupila do trenutka dok je treba dodati, i tu akciju nazivaju "razmrljavanje preskoka".

Dakle, Kim Kardashian nije slomila internet, ali ovo bi stvarno (barem djelomično) moglo pa ako u to doba budete online, nemojte se iznenaditi ako se nešto poremeti i iskoristite to vrijeme najbolje moguće - ipak će jedna sekunda trajati dvije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara