Kod njih ženka penetrira u muškarca: Otkrivena nova vrsta kod koje ženke imaju "penis"

Ilustracija: Shutterstock
 
U RIJEČNOJ dolini Peruacu u Brazilu znanstvenici su otkrili novu vrstu insekata pod nazivom Neotrogla kod koje je uočena neobična pojava zamjene spolova - ženke ove vrste imaju penis, a mužjaci vaginu. 

Dosad jedini poznati primjer "ženskog penisa" u životinjskom svijetu opovrgava uvriježeno mišljenje da postojanje i vrsta spolnih organa određuju spol životinja. No, i u slučaju insekata Neotrogla vrijedi staro pravilo - ženke proizvode jajne stanice, a mužjaci spermije. Razlika se očituje u procesu parenja i vrsti spolnog organa: ženka svojim penisom penetrira u mužjaka i u toku parenja, koje traje od 40 do 70 sati, skuplja spermu kojom će oploditi svoje jajne stanice. 
 
"Snaga kojom ženke guraju svoj penis vrlo je velika, a ako mužjak pruža otpor može doći do ozljeđivanja njegovih spolnih organa, stoga se čini da cijeli proces parenja u potpunosti kontrolira ženka, dok su mužjaci pasivni", navodi  Kazunori Yoshizawa, entomolog i autor ove studije, u svojoj izjavi za The Verge.
 
Otkriće je objavljeno u časopisu Current Biology, a s obzirom na to da dosad nije bilo sličnih primjera "zamjene" spolova u životinjskom svijetu, znanstvenici još nemaju objašnjenje za ovu pojavu. Trenutno traje prikupljanje novih genetskih podataka koje znanstvenici planiraju usporediti s postojećim podacima o srodnim vrstama te tako doći do objašnjenja nastanka "ženskog penisa". 
 
S obzirom na to da je ovo svojevrsni presedan, pred znanstvenicima je težak zadatak: "Nove strukture kukaca inače evoluiraju na temelju modifikacije postojećih struktura, no ovaj je ženski penis nastao ni iz čega", objašnjava Yoshizawa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara