Kolike šanse zaista ima posljednji sjeverni bijeli nosorog?

Kolike šanse zaista ima posljednji sjeverni bijeli nosorog?

Foto: Press/Protect All Wildlife

PRIČA o posljednjem sjevernom bijelom nosorogu na svijetu, kojega u rezervatu u Keniji 24 sata na dan čuvaju naoružani stražari, obišla je svijet. Pokrenuta je i kampanja za prikupljanje novčanih sredstava koja će se uložiti u obuku čuvara i poboljšanje kvalitete uvjeta života mužjaka sjevernog bijelog nosoroga po imenu Sudan, koji je, zbog izlova, ostao posljednji mužjak svoje vrste (postoje još četiri ženke) i ukoliko ne dođe do parenja između njega i preostalih ženki iste vrste, dogodit će se ono najgore - sjeverni bijeli nosorog, koji na svijetu obitava već 50 milijuna godina, potpuno će izumrijeti.

Fotografija posljednjeg sjevernog bijelog nosoroga na kojoj uz njega poziraju naoružani čuvari obišla je svijet i izazvala očekivane reakcije - svi su beskrajno dirnuti i shrvani pogledom na njegove tužne oči. Da stvar bude gora, a mi tužniji, tu je još i nimalo ohrabrujuća činjenica - svi dosadašnji pokušaji parenja su propali, a Sudan je već, sa svoje 42 godine, u dobi kada su šanse da dobije potomke sve slabije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, šanse da Sudan bude smaknut, odnosno da ga se lovci na njegove rogove dokopaju, prilično je velika. Njihovim rječnikom rečeno - Sudanova je cijena sada tek dosegla vrhunac. Fotografija Sudana, na kojoj ga budno paze njegovi čuvari i koja je toliko dirnula svijet, ne prikazuje nježnost, prikazuje brutalnost.

Prašinu je, ovoliku, digla tek činjenica da je Sudan ostao posljednji, jer su njegovi rogovi vrjedniji od njegova života, i od života uopće. Fotografija posljednjeg sjevernog bijelog nosoroga na svijetu, dokaz ironične morbidnosti naše vrste i našeg doba, postigla je željeni publicitet, ali može li naša empatija, probuđena u zadnji čas, zaista spasiti Sudana i njegovu vrstu?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara