Koliko poznajete svoje dijete: Saznajte ima li psihopatske sklonosti

Koliko poznajete svoje dijete: Saznajte ima li psihopatske sklonosti

Foto: inthekan

GOTOVO sva djeca prolaze kroz agresivan period svog djetinjstva u kojem je normalno i neizbježno da u igri s ostalom djecom ponekad dođe i do fizičke interakcije.

No, postoji i ona vrsta djece koja svoja raspoloženja izražavaju na malo drukčiji način. Oni su često introvertirani i ne pokazuju empatiju prema problemima ostale djece, a ni odraslih. Oni nemaju grižnju savjesti za bilo koji svoj negativan postupak, a često su okrutni prema drugoj djeci ili životinjama.

Mračna strana

Psiholozi tvrde da je djecu-psihopate danas moguće prepoznati čak i od njihove treće godine života. Kako prenosi Daily Mail, njihova "mračna" strana manifestirat će se kroz nedostatak straha i osjećaja krivnje, česte sukobe s vršnjacima i okrivljavanje drugih za svoje propuste i pogreške. Također, toj djeci neće biti stalo kako prolaze u školi ili u bilo kojim obrazovnim ustanovama. Kažnjavanje na njih neće djelovati, no bit će visoko motivirani da učine nešto zbog čega će biti nagrađeni.

Profesor Stephen Scott, koji se na institutu psihijatrije u Londonu već dugi niz godina bavi proučavanjem ponašanje djece, kaže da su takvi slučajevi češći no što roditelji misle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U mojoj klinici postoje brojna djeca koja ne pokazuju znakove kajanja za bilo koji svoj negativan postupak. Oni kradu od roditelja i uživaju ih provocirati ne pokazujući ama baš nikakve emocije. Jedna je djevojčica, primjerice, bacila živu mačku u svježi cement i to samo da bi se zabavila. A to se ponašanje sa sigurnošću može dijagnosticirati kao psihopatsko", naglasio je Scott.

Pokazivanje autoriteta

Scott upozorava roditelje da, ukoliko u ranijoj dobi svoje djece primijete bilo koje od navedenih ponašanja, ne reagiraju preoštro. Takvoj djeci, tvrdi Scott, potrebno je na miran način pokazati autoritet koji se ne može uspostaviti riječima "ako to učiniš, poslat ću te u tvoju sobu", već sistemom u kojem s djetetom ne ulazite u rasprave kad je učinilo nešto loše.

"Kad takvo dijete pogriješi, možete mu reći 'učinio si nešto pogrešno i sad ćeš se morati nositi s posljedicama'. Tek onda izrecite mu prijekor, a zatim se mirno okrenite i nastavite dalje. Ne dajte mu priliku da vidi da vas je isprovocirao. Također, pohvalite ga kad učini nešto pozitivno".

Također, Scott preporučuje da roditelji s djecom provedu barem sat vremena dnevno u igri i druženju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara