"Komemoracija homoseksualnom geniju Nikoli Tesli" u Zagrebu

"Komemoracija homoseksualnom geniju Nikoli Tesli" u Zagrebu

Foto: PR

NIKOLA TESLA rođen je u Smiljanu 1856. godine, a umro je u New Yorku prije točno 71. godine, 7. siječnja 1943.

Teslu se danas posve opravdano smatra jednim od najvažnijih znanstvenika u povijesti čovječanstva, s obzirom na njegova otkrića i izume u području elektrotehnike, od čega je najpoznatije izmjenična struja koju i danas svi koristimo. O Teslinom ugledu svjedoči uostalom i kip na kraju zagrebačke Tesline ulice, dok se njegova izjava o ponosu srpskim porijeklom i hrvatskom domovinom često citira.

"Ono što se u vezi Tesle desetljećima skrivalo i o čemu se samo šaputalo jest činjenica da je Nikola Tesla bio u svojem ljubavnom životu usmjeren na muškarce. Kao što se kroz stoljeća prešućivala homoseksualnost mnogih povijesnih velikana, od Aleksandra Velikog do Michelangela, tako je i Tesla žrtva te historijske homofobije, čiji je cilj doprinos lezbijki, gejeva, biseksualnih, trans i drugih rodno i seksualno nekonformiranih napretku čovječanstva učiniti nevidljivim", stoji u priopćenju Udruge Flamingo koja je danas položila vijenac pred kip Nikole Tesle u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo obilježiti postojanje jednog homoseksualnog genija, koji je svojim radom zadužio sve ljude svijeta. Nema ništa sramotno ili nedolično u Teslinoj homoseksualnosti, kao ni činjenici da je volio nekoliko muškaraca tijekom svojeg života, o čemu jasno svjedoči nagrađivana biografska knjiga 'Tesla – izumitelj električnog doba' profesora povijesti i tehnologije na Sveučilištu Virginije W. Bernarda Carlsona", stoji u priopćenju udruge.

Tesla nije bio samo izumitelj i fizičar, nego i veliki sanjar i idealist, koji se uvijek nadao kako će njegovi izumi pomoći da se stvori jedan pravedniji svijet. Stoga je ovo polaganje vijenca prilika da se barem jednom simboličnom gestom pokuša ispraviti nepravda koja je učinjena Nikoli Tesli kao gej muškarcu, čije su se ljubavi dugo vremena zataškavale i pogrešno interpretirale.

Udruga je svoje priopćenje završila riječima: "Neka vječno živi slobodna gej ljubav i neka vječno živi genij Nikole Tesle!"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara