"Kradu oni mene, ja kradem njih": 54% Hrvata ne krade na poslu, a ostali imaju "dobar razlog"

"Kradu oni mene, ja kradem njih": 54% Hrvata ne krade na poslu, a ostali imaju "dobar razlog"

Ilustracija: Shutterstock

JESTE li ikada s posla otuđili kemijsku olovku, koristili radno vrijeme za obavljanje privatnih poslova ili prisvojili tuđu poslovnu ideju? Portal MojPosao upravo je to istražio u anketi provedenoj na više od 500 ispitanika.

Čak 54% ispitanika tvrdi da nikada nisu otuđili nešto s posla, a neki bi rekli da statistike koje pokazuju da samo 54% ljudi ne krade, nisu baš najsjajnije.

Nadalje, 33% ispitanika napominje da znaju neke koji jesu nešto otuđili. "Znam neke koji to uvijek rade", kaže jedan od ispitanika, a druga ispitanica prepričava svoje iskustvo s 'kolegom kradljivcem': "Zaustavila sam ga i savjetovala da to nije uredu, da to vrati i da to više ne radi!"

Gumice i olovke najpopularnije

Jedan ispitanik prepričava kako su u njegovoj tvrtki kolege krali prašak: "A moji nadređeni na palete praška. Postali su međusobno kumovi pa su sve zataškali. Danas su direktori, supervizori..."

Među ovim ispitanicima je i njih 21% tvrde da ne znaju nikoga tko je nešto otuđio s posla. "Zaštitar na porti radi kompletan pretres svakog zaposlenika", objašnjava jedan ispitanik u čijoj tvrtki je krađa nepoznat pojam.Tekst se nastavlja ispod oglasa
Među ispitanicima koji su ipak nešto otuđili s posla, njih 21% otuđilo je uredski materijal, uglavnom gumice i olovke.

"Uzimam sve što stignem"

"Uzmem koji put fascikl ili post it ili neku sitnicu koju se jednostavno ne sjetim kupiti u dućanu", kaže jedan od ispitanika, a ima i onih koji, čini se, nemaju srama: "Uzimam sve što stignem, laptop, ergonomsku stolicu, dvije palete robe", kaže jedan od ispitanika.

Ispitanici priznaju da ponekad otuđe i "selotejp", "par listova A4 papira" te "tu i tamo koju čašu" – "ništa bitno uglavnom", zaključuju.

Tek nešto manje ispitanika, njih 20%, otuđilo je vrijeme (za obavljanje prihvatnih poslova). Neki od njih pravdaju to mišljenjem da "nisu dovoljno plaćeni", a drugi koriste radno vrijeme za "odlazak liječniku".

Oni mene, ja njih

Jedan ispitanik zaključuje: "Ako mogu raditi za tvrtku neplaćeno za vrijeme godišnjeg, mogu raditi za sebe za vrijeme tvrtke".

Proizvod tvrtke otuđilo je svega 4% ispitanika koji ističu da "kradu sve što stignu". "Kradu oni mene, ja kradem njih", kaže jedan od ispitanika.

Poslovnu ideju otuđilo je tek 2% ispitanika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara