Krinka za svodništvo? Slovenci razmišljaju o ukidanju radnih dozvola za barske plesačice

Foto: Shutterstock

SLOVENCI će vjerojatno ukinuti izdavanje radnih dozvola za barske plesačice iz inozemstva jer je to često krinka kojom se služe organizatori prostitucije. U tamošnjoj javnosti šok je ovih dana izazvala izjava Andreja Štera, šefa konzularnog odjela u ministarstvu vanjskih poslova. Rekao je za POP-TV da su "poduzetnici, a zapravo svodnici", za brže izdavanje radnih dozvola za djevojke iz Dominikanske Republike, znali lobirati i na najviša mjesta, piše Delo te navodi da se radi o neugodnoj temi koja je poznata godinama.

Najaktualnije pitanje trenutno je trgovina bijelim robljem iz Dominikanske Republike. Ipak, pod krinkom barskih plesačica u Sloveniju se dovode i djevojke iz drugih zemalja. Slovensko veleposlanstvo u Buenos Airesu upozoravalo je na problem djevojaka iz Dominikanske Republike koje u veleposlanstvu traže ulazne vize, s fiktivnim ugovorima koji im osiguravaju posao barskih plesačica u Sloveniji, nakon čega lako dobivaju boravišne i radne dozvole.

Radi se to unatoč indicijama da je zapravo riječ o organiziranoj prostituciji. U jednom slučaju došlo je čak i do skandala jer je jedan "poduzetnik" nazvao argentinsko ministarstvo i predstavio se kao slovenski diplomat te zahtijevao da dopuste ulazak djevojaka iz Dominikanske Republike u Argentinu, kako bi mogle nastaviti dalje prema Europi i Sloveniji, gdje ih čeka posao. Šter je izjavio za Delo kako nisu problem djevojke iz Dominikanske Republike, već svodnici koji ih dovode u ropski odnos. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara