Kršćani šokirani: Isus Krist prikazan kao homoseksualac kojeg razapinju

Kršćani šokirani: Isus Krist prikazan kao homoseksualac kojeg razapinju

Screenshot: YouTube

ISUS KRIST se vraća kao homoseksualac u seriji slika koje su sad dostupne i u obliku knjige, "Kristova muka: Gay vizija". Posve očekivano, slike i knjigu su konzervativni kršćani nazvali svetogrđem.

Njujorški umjetnik Doug Blanchard kroz 24 slike prikazuje suđenje, razapnuće i uskrsnuće modernog queer Isusa, a iznenađujuće raznolika skupina prijatelja prati ga na putu od patnje do slobode. Konzervativne struje osudile su knjigu koja sadrži slike, istaknuvši da je "nevjerojatno da se netko ruga Kristu na ovaj način".

"LGBT vizije kršćanstva su važne jer konzervativci koriste vjeru kako bi opravdali diskriminaciju određenih ljudi. Ako netko počini nasilje nad drugim, Krista se ponovno razapinje, pa čak i kad se ljude LGBT zajednice ubija zbog toga što su", rekla je autorica knjige Kittredge Cherry.

Dodaje kako se u vrijeme Uskrsa kršćani prisjećaju Kristove patnje u njegovim posljednjim danima, nakon što je izdan, osuđen i ubijen, a LGBT kršćani okreću se "Kristovoj muci: Gay viziji" u potrazi za inspiracijom.

Blanchardov Križni put prikazuje modernog Isusa koji se suprotstavlja svećenicima, bankarima, političarima, vojnicima i policiji, koji izgledaju slično ljudima koji danas rade te poslove. "Osuđuju ga fundamentalisti, muče osobe slične marincima, ubijen je dok kamere prenose njegovu bol, a potom je uskrsnuo u homoerotsku uniju s Bogom", pojašnjava Cherry.

"Nitko ne zna kako je izgledao Isus i jesu li ga privlačili drugi muškarci. Neki progresivni proučavatelji Biblije tvrde da je imao ljubavnika istog spola, no to nije smisao njegovog života. Evanđelja naglašavaju način na koji je volio, živio je s izopćenicima, prostitutkama, gubavcima, imigrantima, udovicama i sirotinjom. Kršćani vjeruju da je utjelovljenje Boga, potpuna identifikacija sa svim ljudima, pa čak i onima seksualno marginaliziranima", pojašnjava.

"Krist je jedan od nas, preko njegovih patnji želim pokazati da razumijem u potpunosti kako je biti neželjen", ističe u uvodu knjige Blanchard, profesor povijesti i agnostik, koji je imao mnoga pitanja o Bogu nakon terorističkih napada 9. rujna 2001. godine. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara