Krvavi obračuni bandi i meditacija: Kako izgleda život u zatvoru maksimalne sigurnosti?

Krvavi obračuni bandi i meditacija: Kako izgleda život u zatvoru maksimalne sigurnosti?

Screenshot: YouTube

SJEDINJENE Američke Države mogu se "pohvaliti" činjenicom da su njihovi zatvori dupkom puni, ni jedna druga zemlja na svijetu nema toliki broj zatvorenika.

Samo pet posto svjetske populacije živi u SAD-u, ali i 20 posto svih svjetskih zatvorenika.

U posljednjih 30 godina, zbog nacionalne politike prema drogi i određenih zakona (pravilo o tri prekršaja, prema kojem se izriču strože kazne kriminalcima koji su osuđeni za tri prekršaja), Amerika je u lokalne zatvore, nacionalne kaznionice i privatne popravne ustanove poslala više ljudi nego Staljin u svoje zloglasne gulage.

Američki sudovi u nekoliko navrata proglasili su prenatrpane zatvore neustavnima, a u posljednje vrijeme i troškovi tjeraju zatvore da zatvorenike vrate natrag na ulice.

VICE je dobio pristup u jedan od najsigurnijih zatvora u SAD-u, državni zatvor Salinas Valley, koji je dom najmoćnijim zatvorskim bandama, uključujući Arijevsko bratstvo i Meksičku mafiju. To je institucija u kojoj se nalaze najgori od najgorih, a godišnje se u njemu dogodi više od 700 napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Salinas Valley je zatvor maksimalne sigurnosti, a u vrijeme kada si SAD više ne može priuštiti gužvu u zatvorima, predvodnik je pokušaja rehabilitacije zatvorenika.

Ubojice, silovatelji, pljačkaši i dileri uče vještine meditacije i osnove budizma te tako rade na svom duhovnom stanju. S lisicama na rukama, svi oni zajedno mole. "To će nam pomoći, ući nas da budemo svjesni svog trenutnog stanja", kaže jedan od zatvorenika.

Iako je uvođenje posebnog programa rehabilitacije unijelo pozitivne promjene u ponašanje zatvorenika, Salinas Valley ipak je mjesto na kojem boravi 900 ubojica i dan ne prolazi bez obračuna bandi. Tako je ekipu VICE-a nakon prvog mirnog dana boravka u zatvoru, drugi dan dočekao krvavi incident.

Kako izgleda život zatvorenika na ovom opasnom mjestu pogledajte u videima.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara