Kuća autora hrvatske himne u Novom Sadu danas je odlagalište smeća i okupljalište narkomana

Foto: Wikipedia

NA MJESTU na kojem se nekad nalazila kuća poznatog skladatelja Josipa Runjanina, autora hrvatske himne "Lijepa naša domovino", sada se nalazi odlagalište smeća, a noću je to mjesto na kojem se okupljaju narkomani i beskućnici, piše Blic.

Kuća koja je godinama propadala nalazi se u Ulici Josipa Runjanina 2, u strogom centru Novog Sada, a grad i obje države nisu učinile ništa kako bi zaustavili propadanje.

"Svakodnevno je s kuće nestajao po neki dio. Prvo su odnosili crijep, kablove, pa onda i sve ostalo što se moglo odnijete. Nitko nije reagirao iako je riječ o zaštićenoj kući", rekao je susjed Dragan Velkovski i dodao da su se posljednji stanari odselili prije sedam godina.

"Kuća je u posljednjih sedam godina čak dva puta gorjela. Nekoliko sam puta pisao gradskim vlastima i obavještavao ih u kakvom je stanju zaštićena građevina, ali ništa nisu učinili kako bi sačuvali kuću", dodaje Velkovski.
 
Kuća koja je sagrađena sredinom druge polovice 19. stoljeća nekoć imala ukrašene zidove i ukrasnu ogradu i privlačila je pažnju prolaznika.

"Objekt u Ulici Josipa Runjanina 2 dio je zaštićene povijesne cjeline Staro jezgro. Objekt se ne štiti pojedinačno i može biti obnovljen uz utvrđene mjere zaštite", rekla je Aleksandra Zeković, glasnogovornica Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara