Kurt Cobain dobio svoj dan u rodnom gradu

Foto: Press
 
POKOJNI frontmen kultnog benda Nirvana Kurt Cobain dobio je svoj dan u rodnom gradu Aberdeenu u saveznoj državi Washington, a obilježavat će se svake godine na dan njegova rođenja, 20. veljače.
 
U Aberdeenu je još 2005. postavljen znak u njegovu čast: "Welcome to Aberdeen - Come As You Are", a odluku o tome da datum rođenja jednog od pionira alternativnog rocka bude proglašen "Danom Kurta Cobaina" donijeli su gradonačelnik Bill Simpson i Gradsko vijeće, prenosi časopis Rolling Stone.
 
"Stanovnici tog mjesta mogu se ponositi ulogom koju je zajednica odigrala u životu Kurta Cobaina, te međunarodnim priznanjem koju je dobila zbog svoje povezanosti s Kurtom i njegovim umjetničkim postignućima", ističe se u gradskoj proklamaciji čiji će sadržaj biti pročitan 12. veljače.
 
Gradonačelnik Simpson najavio je da bi, s obzirom kako se planovi razvijaju, taj događaj mogao prerasti u Tjedan Kurta Cobaina.
 
Cobain je rođen 1967., a samoubojstvo je izvršio 5. travnja 1994. u svojoj kući u Seattleu.
 
Zadnjih godina života Cobain se borio se sa ovisnošću o heroinu, bolestima i depresijom, slavom i slikom u javnosti, pritiskom medija na njega i njegovu ženu Courtney Love, a okolnosti njegove smrti postale su predmet fascinacija i rasprava.
 
Nakon smrti, ostao je zapamćen kao jedan od najznačajnijih i najvećih glazbenika u povijesti alternativnog rocka i glazbe uopće.
 
Sa Cobainom kao glavnim autorom, Nirvana je samo SAD-u prodala više od 25 milijuna albuma i više od 50 milijuna u svijetu.
 
Glazbeni časopis Rolling Stone uvrstio je bend na 27. mjesto najvećih rock umjetnika svih vremena, dok je Kurt Cobain proglašen za 12. najboljeg rock gitarista svih vremena.
 
Nirvana će 10. travnja dobiti svoje mjesto u Kući slavnih rock 'n' rolla zajedno s grupom Kiss, Peterom Gabrielom, Hall and Oatsom, Catom Stevensom i Lindom Rondstadt.
 
Glazbenici se kvalificiraju za ulazak u Kuću slavnih 25 godina nakon izlaska prvog izdanja, a Nirvana, čiji je album prvijenac "Bleach" izašao 1989., nominirani su čim su ispunili taj kriterij.
 
Povodom svečanosti Nirvaninog ulaska u Kuću slavnih grad Hoquiam u američkoj saveznoj državi Washington proslavit će 10. travnja kao "Dan Nirvane". Iako Hoquiam nema veze s Nirvanom ili Cobainom, pokojni frontmen živio je jedno kraće vrijeme u tom gradu, udaljenom svega šest kilometara od rodnog mu Aberdeena.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara