Lauren Bacall - snažna i odlučna "femme fatale"

Foto: Wikipedia

HOLIVUDSKA diva Lauren Bacall, koja je preminula u srijedu u 89. godini, osvojila je poslijeratnu filmsku publiku portretirajući novi tip fatalne žene - neovisne, inteligentne, ali i dalje erotične.

Bila je jedna od najslavnijih filmskih glumica nakon rata, prepoznatljiva i po svom izgledu, promuklom glasu i braku s Humphreyjem Bogartom.

Rođena je kao Betty Joan Perske 16. rujna u Brooklynu. Otac joj je bio Poljak, a majka Rumunjka. Razveli su se kad joj je bilo pet, a ona je zadržala majčino djevojačko prezime, dodavši samo još jedno "l" u Bacal.

Kao i mnoge glumice u usponu, sama si je financirala studij glume radeći kao model ili asistentica u kazalištu.

Do slave je stigla gotovo preko noći kada je znameniti redatelj Howard Hawks napokon ostvario svoju dugu ambiciju da nepoznatu glumicu pretvori u zvijezdu. Mladu glumicu zapravo je prvo zapazila Hawksova supruga na naslovnici Harper's Bazaara u ožujku 1943. i preporučila je mužu. On joj je promijenio ime u Lauren i sugerirao joj govor niskim, seksi tonovima koji će kasnije postati njezin zaštitni znak.

Njezina prva filmska uloga, nježne, ali nesalomljive dame u "Imati i nemati" bio je jedan od najboljih debija u filmskoj povijesti. Jedan je kritičar poslije napisao da je Bacall "najčvršća cura u Hollywoodu".

"Bila sam toliko nervozna da sam se sva tresla. Jedni način da mi glava bude mirna bio je da spustim bradu gotovo na prsa i gledam u Bogieja. To je bio početak mog izgleda", rekla je jednom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom snimanja, njezin filmski partner, slavni i 25 godina stariji Humphrey Bogart, postao joj je i životni. Njihova veza razvila se u jednu od najvećih holivudskih ljubavnih priča. U filmskom partnerstvu s Bogiejem snimila je još tri filma - "Duboki san", "Mračni prolaz" i "Otok Largo". U braku s njime, koji ju je zbog razlike u godinama zvao "mala", rodila je sina i kćer.

Njezina karijera nastavila je cvjetati tijekom 1950-ih. Odlične je kritike dobila za uloge u "Mladiću s trubom", "Kako se udati za milijunaša" i "Zapisano u vjetru".

Bogart, okorjeli pušač, međutim bio je sve slabija zdravlja i 1957. umire od raka jednjaka.

Filmska karijera Lauren Bacall u 60-ima počinje se gasiti, ali se ona zato trijumfalno seli na njujorške kazališne daske i osvaja nagradu Tony za mjuzikl "Pljesak".

Nekoliko godina poslije Bogartove smrti, udala se za još jednog holivudskog 'teškaša' Jasona Robardsa i rodila još jednog sina. Godine 1970. objavljuje biografiju "By Myself" koja će postati bestseler u nekoliko zemalja i osvojiti američku književnu nagradu.

Karijera na velikom platnu oživjela joj je devedesetih godina, nastupom prvo u hvaljenom filmu "Misery", a potom i u "Ogledalu s dva lica" za što je dobila svoju prvu nominaciju za Oscara. Za istu je ulogu osvojila Zlatni globus.

Nagradu za životno djelo Američke filmske akademije primila je 2009. godine. Iako je prvog supruga nadživjela pola stoljeća, ali njegovu legendu nikad, američki kritičari tvrde da je bila mnogo više od žene koja je glumila s Bogartom. Nastupila je u nekima od najvećih filmova zlatnog holivudskog doba i definirala uloge snažne, odlučne žene koja točno zna što hoće od života, i zna kako to ostvariti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara