Legendarni glumac više ne želi biti Francuz: "Vi kažnjavate uspjeh i talent!"

Legendarni glumac više ne želi biti Francuz: "Vi kažnjavate uspjeh i talent!"

Foto: JLP

SLAVNI francuski glumac odlučio je predati svoju putovnicu i odreći se državljanstva, optužujući francusku Vladu za kažnjavanje "uspješnosti, kreativnosti i talenta" kod svojih državljana, prenosi Guardian.

Popularni 63-godišnji glumac kupio je kuću u Belgiji, malom selu kratkom šetnjom udaljenom od francuske granice, zbog novih povećanja poreza koji je naložio predsjednik François Hollande.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Jean-Marc Ayrault glumčevo je ponašanje opisao kao "jadno i nepatriotsko" u vremenu kad su Francuzi prisiljeni plaćati veće poreze kako bi smanjili golemi državni dug: "Jadno, rekli ste jadno? Koliko je to jadno?", napisao je Depardieu u pismu koje je objavljeno u novinama Journal du Dimanche te dodao: "Odlazim jer vi vjerujete da uspjeh, kreativnost, talent i sve što je drukčije mora biti sankcionirano".

A osim što je u Belgiji kupio kuću, a svoju u Parizu stavio na prodaju, glumac je i zatražio belgijsko državljanstvo te objasnio da je od 14 godine, otkad je počeo zarađivati, Francuskoj u porezu isplatio 145 milijuna eura: "Puno slavniji od mene odlučili su 'prebjeći'. A od onih koji su ostali nitko nije bio tako uvrijeđen kao ja", objasnio je.

"Više nemamo istu domovinu. Ja više nemam razloga ovdje ostati. I dalje ću voljeti Francuze i ovu javnost s kojom sam podijelio toliku količinu emocija. Tko ste vi da me osuđujete, gospodine Ayraulte, premijeru gospodina Hollandea? Unatoč mojim ekscesima, apetitu i ljubavi prema životu, ja ostajem slobodan čovjek", napisao je Depardieu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara