Legendarni voditelj uhvaćen u laži: NBC pokrenuo unutarnju istragu

Legendarni voditelj uhvaćen u laži: NBC pokrenuo unutarnju istragu

Foto: Gulliver/Getty Images

LEGENDARNI voditelj "NBC Nightly Newsa" Brian Williams u srijedu je priznao da ipak nije bio u pogođenom helikopteru koji bio prisiljen sletjeti u Iraku prije 12 godina.

Riječ je o intervjuu koji je još 2003. dao novinarima časopisa "Star & Stripes" rekavši da se nalazio u helikopteru koji je oboren projektilom, a Williams je pod pritiskom javnosti komentirao: "Ne znam što mi se poremetilo u glavi i natjeralo me da zamijenim jednu letjelicu drugom".

Naime, Williams je bio prisutan, ali u stvarnosti, projektil je pogodio drugi helikopter, a Williams se pojavio tek nakon što su sletjeli.

Istina se pojavila zahvaljujući članovima posade pogođenog helikoptera, a jedan od vojnika, Lance Reynolds, rekao da je da ga smeta što njegovo osobno iskustvo i traumu netko drugi koristi za vlastitu promidžbu.

Williams je priču ponovio nedavno kada je u svojoj emisiji ugostio časničkog namjesnika Tima Terpacka, a Reynolds je na Facebooku objavio status reagirajući na Williamsovo izvrtanje činjenica: "Žao mi je, stari, ne sjećam se da si bio u istoj letjelici. Sjećam se da si stigao tek sat kasnije nakon što smo sletjeli da me pitaš što se dogodilo. Sjećam se i da ste nakon toga odletjeli za Kuvajt u drugom Chinooku kako bi novinarima ispričao svoju 'ratnu priču'. Mi smo u to vrijeme još uvijek bili zaglavljeni u Iraku pokušavajući popraviti letjelicu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Williams im je odgovorio na Facebooku i ispričao se: "Potpuno ste u pravu, a ja sam u krivu. Nitko ne pokušava prisvojiti vaše zasluge. Upravo suprotno. Bio sam i ostao novinar koji pokriva priče vojnika na terenu. Ovo je bio način da zahvalim Timu, našoj vojsci i veteranima diljem SAD-a - svima onima koji su služili dok ja nisam".

Naravno, njegova je isprika naišla na kritiku i podsmijeh onih koji su se u šali zahvalili svim veteranima Građanskog rata napisavši da su se borili u Gettysburgu.

Skandal oko priče s helikopterom pobudio je sumnju i u neke njegove druge priče pa su se mnogi sjetili i njegovog potresnog izvještaja nakon uragana Katrina kada je tvrdio da je "vidio mrtva tijela kako plutaju pored njega". Mnogi sada sumnjaju da je Williams uopće bio prisutan tijekom poplava.

NBC je odlučio pokrenuti unutarnju istragu, a Williams se nakratko odlučio povući iz medija pa je otkazao gostovanje u talk showu Davida Lettermana, a u "Nightly Newsu" nekoliko će ga dana mijenjati Lester Holt.

Inače, Williams kojeg redovito gleda preko devet milijuna gledatelja, godišnje zarađuje 10 milijuna dolara, a u prosincu prošle godine produljio je svoj ugovor s NBC-jem na još pet godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara