Liječnici ostali zabezeknuti: Nakon srčanog udara Englez "propričao" velški

Screenshot: YouTube

JEDAN je Englez nedavno postao svojevrsni medicinski fenomen, a njegova je priča i liječnike i javnost doista ostavila bez teksta. Naime, Alun Morgan, Englez koji je tijekom Drugog svjetskog rata boravio u Walesu, ali nikada nije naučio velški, nakon srčanog udara progovorio je upravo tim jezikom.

Morgan 1944. godine bio je evakuiran u Wales, koji je napustio prije 70 godina. Tijekom svog boravka u Walesu bio je okružen ljudima kojima je velški bio materinji jezik, no sam nikad nije naučio taj jezik, prenosi Huffington Post.

Nakon srčanog udara, Morgan je tri tjedna bio bez svijesti, a kad se konačno probudio, zabezeknuo je sve oko sebe, jer se više nije sjećao engleskog jezika, a  velški je pričao tečno. Liječnici su mu dijagnosticirali afaziju, oštećenje mozga koje uzrokuje promjene u moždanom predjelu za govor.
"Moja se supruga šokirala kao nikad u životu kad sam počeo govoriti velški. Ali meni je bilo  kao da ga govorim cijeli život", rekao je Morgan. Srećom, kako se oporavljao, engleske riječi postupno su mu se vraćale, a velški je, kaže, sad već gotovo zaboravio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara