Limuzina čije je korištenje spriječio kolaps komunističkog bloka prodana za 95.000 eura

Limuzina čije je korištenje spriječio kolaps komunističkog bloka prodana za 95.000 eura

Screenshot: YouTube

LIMUZINA Citroen CX "Honecker" koju je istočnonjemački komunistički režim kupio za planirani posjet francuskog predsjednika 1989., prodana je za 95.000 eura (715.350 kuna), što je iznenadilo stručnjake koji su očekivali tek polovicu te svote.

Automobil zapravo nikada nije bio korišten jer je planirani državnički posjet Francoisa Mitterranda Istočnom Berlinu u povodu 40. godišnjice Demokratske Republike Njemačke (DDR) bio odgođen zbog kolapsa komunističkog bloka, piše časopis Autobild.

U studenome 1989. srušen je Berlinski zid i u manje od godinu dana DDR je nestao pošto su se dvije Njemačke ponovno ujedinile.

Limuzina Citroen sa sivim baršunastim sjedalima stajala je konzervirana 26 godina da bi na dražbi Artcurial u Parizu bila prodana po cijeni daleko višoj od očekivane.

Istočnonjemački komunistički vođa Erich Honecker naručio je vozilo mjesecima prije nego se komunistički režim počeo urušavati.

Osim duljine od gotovo 5 metara, Citroen CX limo skromno je vozilo mjereno standardima limuzine jer nema ni kožnih sjedišta ni unutrašnje dijelove izrađene iz visokokvalitetnog drva. Opremljeno je zato sofisticiranim klima uređajem, dobrim unutarnjim osvjetljenjem i plavom 'rotirkom' na krovu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara