"Ljudski sir" čak i zvuči krivo: Čudna gastronomska "delicija" od ljudskih suza, prljavštine iz pupka i strugotina iz nosa

"Ljudski sir" čak i zvuči krivo: Čudna gastronomska "delicija" od ljudskih suza, prljavštine iz pupka i strugotina iz nosa

Screenshot: YouTube

ONI koji nikako ne vole miris "smrdljivih" sireva često će ga usporediti sa smradom neopranih ljudskih pazuha i nogu.

Iako zvuči nevjerojatno, oni nisu toliko u krivu, barem u slučaju eksperimenta kemičarke Christine Agapakis i stručnjaka za mirise Sissela Tolaasa. Bakterije koje postoje u tijelu jednake su onima iz hrane te obrnuto, no zašto je onda miris ili smrad sira nekima neodoljiv, a smrad znojnog ljudskog tijela odbojan, predmet je istraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tolaas i Agapakis nagovorili su Michaela Pollana i Olafura Eliasson da doniraju svoje bakterije u obliku suza, nečistoća iz pupka i strugotina iz nosa. Te bakterije zatim stvaraju jedinstven miris finalnog proizvoda, to jest "ljudskog sira". Ti sirevi zaista mirišu poput tijela od čijih su bakterija i napravljeni.

Ti sirevi ipak nisu namijenjeni za jelo, no posjetitelji Sceince Galleryja u Dublinu, gdje su izloženi, mogu ih dobro pomirisati.

Pokus sa "ljudskim sirevima" dio je izložbe pod nazivom "Uzgoji svoje", a ostali su izložbeni primjerci, pogađate, jednako bizarni kao i navedeni sirevi od ljudskih bakterija, piše Independent. Dizajner Ai Hasegawa predstavio je projekt u kojem će budući ljudi rađati delfine i ostale ugrožene vrste te ih zatim pojesti, a Koby Barhad klonirao je miša s DNK Elvisa Presleya. U usporedbi s njima, "ljudski sir" i ne zvuči toliko loše.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara