Loš je uzor djeci diljem svijeta: Koliko bi kilograma Djed Mraz trebao izgubiti?

Loš je uzor djeci diljem svijeta: Koliko bi kilograma Djed Mraz trebao izgubiti?

Foto: Shutterstock

OD OSAMDESETIH godina prošlog stoljeća broj pretilih mladih ljudi i djece gotovo se utrostručio, a u čitavom je svijetu otprilike 12,5 milijuna pretile djece u dobi od dvije do 19 godina.

Toj je epidemiji pridano mnogo pažnje u preteklih nekoliko godina, a i mnoge su se slavne osobe, uključujući i Michelle Obamu, uključile u razne akcije pokušavanja rješavanja ovog problema.

Dakako, djeca svoje navike usvajaju od roditelja, ali i onih kojima se dive, pri čemu je Djed Mraz jedan od najpoznatijih likova u cijelom svijetu, koji se barem mjesec dana pojavljuje na svim plakatima, reklamama i drugim dostupnim vizualnim materijalima. Također, milijuni djece čekaju u redu kako bi mu sjeli u krilo, pišu mu pisma i o njemu pjevaju pjesme i čitaju priče.

Djeca koja vjeruju u Djeda Mraza deblja su

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz tog razloga, razvila se polemika o tome je li potrebno da dobroćudni Djedica napokon izgubi pokoji kilogram, što bi mu ujedno sigurno uvelike i olakšalo obavljanje tako zahtjevnog posla. Još je istraživanje iz 2009. godine pokazalo da postoji veza između zemalja u kojima se Djed pojavljuje i većeg broja pretile djece.

Težina Djeda Mraza tradicionalan je dio njegova prepoznatljiva izgleda, ali on je takav još iz perioda kad se debljina poistovjećivala s bogatstvom i utjecajnošću, napominju stručnjaci. Autorica knjige "Knjiga novih obiteljskih običaja", Meg Cox, izjavila je da bi njegov izgled bilo prilično zahtjevno mijenjati jer tradicija opstaje upravo zbog sigurnosti koju osjećamo kad vidimo ili doživimo isto svake godine, ali da ne bi bilo i nemoguće: "Tradicije nosimo sa sobom iz djetinjstva. Većina nas je prilično emotivna kad su one u pitanju. Ali stvarno mislim da nema ništa loše u tome da se s njima poigramo", objasnila je i dodala da ako želite da Djed Mraz bude mršav kažete svojoj djeci da mu je dojadilo jesti kolače te mu umjesto njih ostavite jabuku u zamjenu za darove: "To bi mogao biti vaš osobni dodir Božiću".

Celer i trbušnjaci

Također, jedan od "Djedova", Roy Pickler, napravio je dokumentarac o svom poslu u kojem kolegama potiče da skinu kile i postanu pravi primjer zdravlja djeci: "Ne možemo svoju ulogu iskoristi kao ispriku jer utječe na djecu na potpuno krivi način", objasnio je, javlja CNN.

Nismo sigurni koliko bi točno Djed Mraz kilograma trebao skinuti kako bi postao pravi uzor djeci diljem svijeta i hoće li biti zadovoljan grickajući celer umjesto umakanja čokoladnih kolačića u mlijeko, ali ako je suditi prema današnjim trendovima onog što predstavlja zdravlje, možemo se kroz par godina nadati da će umjesto prepoznatljivog okruglog lica i trbuha imati "izrezane" jagodične kosti i trbušnjake. Ako ništa drugo, barem će mu biti lakše spustiti se kroz dimnjak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara