Lozinka jedna da zavlada svima: Svi Facebookovi zaposlenici imali pristup privatnim podacima korisnika

Lozinka jedna da zavlada svima: Svi Facebookovi zaposlenici imali pristup privatnim podacima korisnika

Screenshot: Facebook

ČINI se da na svojim počecima Facebook nije bio najsigurnije mjesto za korisnike, barem tako jedna od prvih zaposlenica, Katerine Losse, tvrdi u svojoj knjizi "The Boy Kings: A Journey Into the Heart of the Social Network".

Svim je zaposlenicima bila dana glavna lozinka

Gotovo je svim zaposlenicima tada bila dana "glavna lozinka" pomoću koje su mogli pristupiti privatnim podacima svojih korisnika, uključujući i poruke u popularnom "inboxu", prenosi Huffington Post, a to je samo jedna od tvrdnji koje u svojoj knjizi koja na tržište izlazi 26. lipnja iznosi Losse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ona je za tvrtku Marka Zuckerberga počela raditi 2005. godine, samo godinu dana nakon što je Facebook počeo s djelovanjem, a u knjizi objašnjava koliko je popularna društvena mreža bila "opuštena" kad je u pitanju privatnost korisnika: "Kad sam još bila novak objašnjeno mi je kako softver funkcionira, a odmah potom saznala sam glavnu lozinku pomoću koje sam se u stranicu mogla ulogirati kao bilo koji korisnik i pristupiti porukama i podacima. Bila sam u šoku kako mogu tako olako dati lozinku nekome bez prethodne provjere da možda nije u pitanju neka poremećena uhoda".

Naknadno su uvedene nove mjere sigurnosti

Losse također navodi da su naknadno uvedene mjere sigurnosti prema kojima nije više svatko imao pristup lozinki, ako se prije toga nije registrirao kao zaposlenik. Godinu dana nakon toga lozinka više nije postojala i uvedeni su novi i sigurniji načini na koje su se popravljali određeni problemi na profilima.

Losseini navodi podudaraju se s tvrdnjama koje je o "glavnoj lozinki" u intervjuu za The Rumpus 2010. godine iznijela anonimna zaposlenica. Ona je tad ispričala istu priču o pristupu profilima i dodala da je glavna lozinka bila varijacija imena Chucka Norrisa, a na taj se način profilima moglo pristupiti samo s računala u tvrtki.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara